Tot el que has de saber de la bronquiolitis

Un nen afectat per bronquiolitis

La bronquiolitis és una de les malalties més freqüents de la tardor i l'hivern entre els infants. Amb l'octubre a tocar i el fred és moment d'extremar les precaucions perquè els nens no la pateixin. Aquesta afecció s'estén entre l'octubre i el març, tot i que es pot manifestar tot l'any.

Què és la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una malaltia respiratòria causada principalment pel virus respiratori sincicial (VRS). Encara que s'inicia com un refredat comú, amb tos i mocs, després afecta els bronquíols. Arribat a aquest punt els nens presenten dificultats per respirar, pel que: augmenten el ritme de la respiració, i se li marquen les costelles en agafar aire. També és molt notori un moviment exagerat de l'abdomen al respirar i es poden escoltar xiulets quan inhalen.

Quan hi ha bronquiolitis, la via aèria s'obstrueix a causa de la inflamació de les parets dels bronquíols. En conseqüència els petits presenten desànim, es posen pàl·lids i augmenta la temperatura.

La simptomatologia de la bronquiolitis

A més de tos, febre i inapetència, en determinats casos els menors poden tenir dificultat per alimentar-se, i presentar algun ennuegament.

De vegades els nens que la pateixen present fatiga, respiració ràpida o sibilant, problemes en respirar, quan inhala se li enfonsen els músculs de les costelles i, en els casos més greus, la pell, els llavis i les ungles es tornen blaves.

Quines edats són les més vulnerables a patir bronquiolitis?

La bronquiolitis és una afecció molt comú, i no sempre és greu i la majoria dels infectats pel VRS només pateixen un lleuger refredat. Tot i això, els lactants afectats per aquest virus és més probable que desencadeni una bronquiolitis, ja que tenen vies aèries estretes i es bloquegen amb facilitat una vegada s'inflamen. Per aquest motiu la bronquiolitis és més greu en menors de sis mesos i especialment en els menors d'un mes, prematurs, nens amb cardiopaties congènites, malalties pulmonars, malalties neuromusculars i amb Síndrome de Down, entre d'altres.

En aquests nens s'han de reforçar les mesures de prevenció doncs una infecció per VRS podria agreujar el seu estat de salut.

D'altra banda, és bastant comú que a un episodi de bronquiolitis els segueixin repetits refredats d'origen víric, acompanyat de mocs. És possible, també que algun acabi patint asma, per la qual cosa el pediatre haurà de controlar la seva evolució. Hi ha mesures profilàctiques per protegir els bebès més vulnerables, pel que es important consultar amb el metge per obtenir més informació i millorar la prevenció.

Com podem prevenir la bronquiolitis?

La bronquiolitis es contagia tocant objectes contaminats amb el virus i després tocant-se els ulls, el nas o la boca. Per això és important que les persones amb infeccions respiratòries es rentin les mans sovint i, sobretot, abans i després de tocar al nen o els objectes que el petit utilitza.

També cal evitar llocs concorreguts i l'exposició al fum del tabac. És molt recomanable continuar amb la lactància materna, ja que els lactants estan més protegits contra la bronquiolitis.

Quan hem de visitar el metge?

  • Quan el bebè és menor de tres mesos i presenta algun dels símptomes.
  • Si té febre que dura més de tres dies o és febre molt alta.
  • Si té dificultat respiratòria, respira més de pressa o fa pauses respiratòries o emet algun gemec o soroll al  respirar.
  • Si la seva pell es posa morada, especialment al voltant dels llavis.
  • La pell s'enfonsa en les costelles.
  • Rebutja o presenta dificultat per ingerir els aliments.
  • Està molt agitat o massa adormit.
  • Els primers símptomes si va ser prematur.
  • En els primers símptomes si és prematur o té una malaltia cardíaca.