Potenciar o desterrar els deures d’estiu tradicionals, aquesta és la qüestió

Mantenir uns hàbits i una rutina setmanal dedicada a fomentar l’activitat acadèmica ajudarà a nens i adolescents a consolidar el que han après durant el curs

En una societat que posa al centre del món a les criatures i que les atorga el poder de decidir allò que volen i no volen fer, cada vegada hi ha més detractors dels deures d’estiu tradicionals o d’activitats que promouen l’esforç i la constància durant l’època estival.

Així doncs, cada vegada són més els qui consideren que nedar, passejar, jugar amb els amics, fer un castell de sorra, fer pastissos, visitar un museu o observar els ocells són activitats prou vàlides que de per si ja es poden considerar “deures d’estiu” i que proporcionaran un aprenentatge significatiu important a les criatures aquests mesos de descans escolar.

I, efectivament, les activitats esmentades són enriquidores i òbviament les hem de potenciar. Però això no significa que hàgim de desterrar el concepte tradicional de deures d’estiu que implica llegir, escriure o dur a terme alguna tasca de forma sistemàtica durant les vacances.

Per què? Doncs perquè mantenir uns hàbits i una rutina setmanal dedicada a fomentar l’activitat acadèmica ajudarà a nens i adolescents a consolidar el que han après durant el curs i a potenciar l’autonomia personal i l’hàbit d’estudi, aspectes molt oblidats en l’educació d’avui en dia.

No es tracta d’estudiar i repassar durant dues hores diàries tot l’estiu... Ni de bon tros! Es tracta de combinar les colònies, les activitats de lleure o els possibles viatges familiars amb estones de recolliment individual dedicat a consolidar la base acadèmica adquirida, per tal de no començar un curs nou al setembre sense haver obert un llibre o sense haver escrit una línia durant tot l’estiu.

Així doncs, i tot i saber que la postura és impopular, aquí us oferim algunes propostes pels deures d’estiu dels vostres fills, sigui quina sigui la seva edat:

1.- Fer un horari establint els dies que la criatura treballarà una mica i els dies que no farà res. I complir-lo. (Important per mantenir la constància i l'autonomia personal.)

2.- En fulls de quadrícula:

● Practicar càlcul: fer una resta portant, una multiplicació, una divisió, una sèrie numèrica, una equació, dibuixar figures geomètriques...

● Escriure un petit diari explicant alguna experiència viscuda, o una sèrie de televisió que hagi vist o descrivint un lloc on hagi anat. Vigilant la puntuació, l’ortografia i les majúscules. (Important perquè les mates i la llengua són la base de tot)

3.- En fulls blancs: fer un parell de dibuixos a la setmana o un parell de títols vistosos i proporcionats practicant estils de lletra diferents. A internet hi ha un munt de vídeotutorials que els poden engrescar. (Important per mantenir i millorar la bona presentació de les feines i fomentar la part artística)

4.- Fer exercicis online de diferents assignatures. (Important per mantenir l’agilitat digital)

Per fer practicar mates:  Thatquiz  (pujar o baixar el nivell segons convingui), Escape game

Exercicis de comprensió lectora online en català:

Jocs per practicar el vocabulari en castellà

5.- Comprar algun quadern genèric de repàs de l’últim curs realitzat (Important per practicar una mica totes les assignatures juntes i consolidar conceptes)

En qualsevol cas, amb o sense deures, us desitgem a tots un bon estiu ple d’estones compartides amb les persones que més estimem, perquè se’ns dubte, això és el que més enriquirà a les criatures de totes les edats.