contingut promocionat
MGC Mútua L

 

El teu fill pateix ciberassetjament? 5 coses que has de saber

El problema és que si l'assetjament "presencial" és difícil de detectar i de tallar, el ciberassetjament ho és molt més

No és, en absolut, un fenomen nou, però en parlem perquè l'assetjament segueix present en les nostres vides. Ara en diem assetjament escolar, i en els últims anys ha provocat diversos suïcidis de nens d'edat escolar i de persones no tan joves que simplement no podien suportar veure's constantment atacades en l'entorn que fos. Són morts especialment terribles, fruit de la maldat, unida a la inconsciència dels assetjadors, que solen tractar de defensar-se al·legant que "només ho feien com una broma" i que s'emparen en el grup per no sentir-se culpables.

 

MGC Mútua B

 

A l'assetjament físic s'ha unit recentment –és tan recent com els mòbils– el ciberassetjament: l'enviament constant de missatges, la publicació a les xarxes socials d'informació comprometedora... N'hi ha de totes les varietats. I el problema és que si l'assetjament "presencial" és difícil de detectar i de tallar, el ciberassetjament ho és molt més, perquè la víctima no té un lloc on trobar-se fora de perill. El ciberassetjament entra a casa, al mateix dormitori de la víctima, allà on abans es trobava fora de perill. És més difícil escapar-ne.

Hi ha estudis que afirmen que si es talla immediatament l'assetjament, els danys poden no arribar a ser greus. Per això és fonamental detectar-lo i tallar-lo aviat. A continuació, mostrem 5 coses que pots fer si el teu fill es veu sotmès a aquesta pràctica menyspreable.


1. Parla i, sobretot, escolta

Com ho faries en cas d'assetjament presencial, per tal de buscar una solució junts. Arribat el cas, si les coses empitjoren, parla amb el col·legi i, si és possible, amb els pares dels assetjadors. No pretenguis treure el mòbil al teu fill, perquè se sentirà aïllat i el remei serà pitjor. De fet, una de les raons per les quals el nen amaga el problema és la por que l'hi treguin. Comprova la configuració de privacitat del dispositiu, per si d'aquí pogués sorgir alguna idea.

Un altre problema és la por a la solució, al problema addicional que pot causar-los que els acusin de delators, amb les represàlies consegüents. És important, per tant, que el col·legi i els pares dels assetjadors coneguin el problema: sense la seva ajuda, serà molt difícil solucionar-ho.


2. Si pots, parla amb els culpables...

Si l'assetjament està establert i la situació s'ha agreujat, parlar amb el teu fill pot ser insuficient, i caldrà involucrar els pares dels culpables. Pot ser difícil. Podrien creure que no és altra cosa que una criaturada, o fins i tot, donats els avenços tecnològics, no saber què és això del ciberassetjament. Et pots trobar que es converteixen en encobridors –en còmplices, en última instància– dels seus fills.
Si passa això, els hauràs de fer veure que el fet que hi hagi un hashtag amb el nom del teu fill, que divulguin fotos en contra de la seva voluntat, que li diguin "anem tots al cinema, menys tu", etc., són matisos diferents d'una mateixa cosa. Convèncer-los serà part de la solució.


3. ... Però evita enfrontar-te als assetjadors

No t'enfrontis als assetjadors del teu fill. Estaran a la defensiva i es negaran a reconèixer l'impacte de la seva conducta. Han de ser els seus pares els qui ho facin, no tu, i és més intel·ligent i fructífer aconseguir que ho facin. El col·legi, és clar, també haurà de ser de gran ajuda, ja que podrà fer-los veure el mal que causen, el mal que poden provocar "només per fer bromes", que, com hem dit abans, és el primer que solen dir.


4. No li treguis el mòbil

L'estaries castigant, a més d'aïllar-lo del seu món. Només cal que vegis el temps que els adolescents passen xatejant cada dia per comprendre la importància que té en les seves vides. Procura estar temps amb ell i controlar la configuració de la privacitat del dispositiu per si fos possible convertir-lo en un lloc segur.


5. Preveu l'assetjament: parla ara mateix amb els teus fills

Convindria que tots parléssim d'això en el moment en què tenen el seu primer mòbil. Seria estrany que no tinguessin ja un indici sobre què és l'assetjament, encara que no ho pateixin en carn pròpia. Possiblement ja hi ha algú a la seva classe que és el blanc de les bromes dels altres. Introdueix el tema de manera casual i estigues atent a les seves reaccions. Assegura't que comprenen que és molt injust i que els pot passar a ells, tan presencialment com a través del mòbil. Prevenir l'assetjament serà sempre millor que curar-lo.

Més informació