L'educació està de moda

Últimament els mitjans de comunicació i xarxes socials centren la seva temàtica en l'educació. Allà o mirem tot u ocupa l'educació, sembla que estigui de moda...

És com el futbol: tothom en parla i tothom sembla que hi entén.

Al llarg de les últimes dècades, als docents se'ns ha marejat molts sobre l'educació. I en conseqüència, als pares i mares, també.

No pretenc ser negativa, considero que totes les reformes sobre l'educació viscudes i les noves tendències aparegudes, han procurat donar resposta a les realitats i als canvis socials que s'han anat produint, encara que de vegades l'objectiu no s'hagi aconseguit.

Potser la clau estigui en simplificar i fer que la vida dels docents sigui més senzilla.

Les noves tecnologies, les corrents metodolòdiques innovadores, l'aprenentatge competencial, experimental i significatiu han arribat per quedar-se.

Els hem de donar la benvinguda, perquè faciliten les coses a l'aula i obren un munt d'estratègies que val la pena aprofitar.

Però no ens hauríem de deixar enlluernar pel bombardeig mediàtic de la innovació de l'educació, ja que són més façana que altra cosa.

No cal demonitzar ni els deures, ni els exàmens per donar pas a les apps, les tablets i el mindfullness.

Tot té cabuda i tot pot ser útil. Les pissarres interactives poden conviure amb les de guix de tota la vida, perquè tot pot tenir la seva funció.

Treballar per projectes no té per què voler dir que cal enterrar els llibres de text.

Quan treballem en grups cooperatius fomentem uns hàbits i uns valors indispensables, però això no significa que no haguem de fomentar el treball individual i l'autonomia personal, perquè a la vida és tan important saber treballar en grup, com saber espavilar-se per un mateix.

No ens hauria de preocupar tant semblar moderns a tota hora. Perquè combinar quaderns de paper amb llibres i llicències digitals és possible.

En definitiva, potser estaria bé aturar-nos una mica i reflexionar.

Tot és més senzill del que sembla i probablement en l'equilibri estigui la clau de l'èxit. Potser no cal fer classes amb mòbil, però és necessari prohibir sempre el seu ús a l'aula?

Els nens, adolescents i joves d'avui tenen un entorn molt diferent al de fa uns anys.

Els qui portem dècades dins d'una aula sabem que els fonaments de l'educació no han canviat, i el que els fa vibrar, tampoc.

Si arraconem les burocràcies infinites, simplifiquem i som capaços de frenar el bombardeig mediàtic a que estem sotmesos actualment, potser trobarem l'equilibri i la calma que necessitem.