Aquest any anima't a fer el tortell de Reis amb els teus fills

A l'interior del tortell es posen dues sorpreses per qui mengen el tortell: una fava i un rei

Les postres per excel·lència del dia de Reis jutament amb les neules i el torró, que es menja durant totes les festes de Nadal, és el tortell. El tortell acomiada el dia de Reis. Aquest dolç en forma d'anella, es farceix de massapà, trufa, crema o nata i es decora amb fruita confitada o fruits secs. Però aquest any en comptes de comprar-lo els podries elaborar de manera casolana amb els teus fils o en família. Us quedarà per llepar-vos els dits.

A l'interior del tortell es posen dues sorpreses per qui mengen el tortell: una fava i un rei. Segons la tradició, qui trobi la figureta de Rei dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís i qui tingui la fava a la seva porció haurà de pagar el tortell. 


INGREDIENTS:

Per a la primera part de la massa:
10 g de llevat premsat
35 g d'aigua
75 g de farina

Per a la segona part de la massa:
35 g de sucre
20 g de llard
250 g de farina
2 g de sal
1 ou
ratlladura de llimona al gust
65 g d'aigua

Per al massapà:
150 g de pols d'ametlla
150 g de sucre
aigua

 


Per a la decoració:
fruites confitades a voluntat
10 g sucre esponjat


PREPARACIÓ

Primera part de la massa:
Triturem el llevat premsat amb la mà en un bol, i hi afegim l'aigua, batent-ho a mà.
Hi afegim la farina i ho mesclem a mà fins a aconseguir una massa homogènia.
Tapem la barreja amb un drap de cuina, i ho deixem reposar en un lloc tebi, a uns 22 graus.
La massa ha de doblar el seu volum. Trigarà uns 20 minuts.

El massapà:
Mesclem la pols d'ametlla i el sucre.
Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa tova que no es trenqui.
Enfarinem una superfície i en fem un xurro, col·locant-hi a l'interior el rei i la fava.

Segona part de la massa:
A la màquina de pastar posem el sucre, la sal, el llard, la ratlladura de llimona i l'aigua.
Quan estigui ben desfet, afegim l'ou i la farina.
Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat.
Amassem fins que tota la barreja quedi ben elàstica.
Estirem la mescla sobre el marbre amb forma de xurro, hi posem el massapà a sobre i l'embolcallem amb la massa. El massapà ha de quedar a l'interior com un farcit.
Ho tapem amb un drap de cuina, i ho deixem fermentar per segon cop, durant dues hores, fins que torni a doblar el seu volum.
Un cop ha llevat el pintem amb ou i el decorem, posant-hi les fruites confitades i el sucre.
Ho coem al forn a 230 graus durant uns vint minuts.
Deixem refredar, i llest per menjar!

Més informació