Les malalties infeccioses en infants

Malalties infeccioses- Pares i Nens

IL·LUSTRACIÓ: Virus i bactèries

S´apropa la Marató de TV3. Aquest any tracta sobre les malalties infeccioses, així que aprofitarem per parlar-ne i fer alguna reflexió.

Les malalties infeccioses són aquelles produïdes per un microorganisme, habitualment un bacteri, un virus o un paràsit. Cada any moren milers i milers de persones al món degut a  malalties infeccioses, malgrat que s'ha avançat molt amb el descobriment de les vacunes i dels antibiòtics.

Els nens del nostre entorn pateixen moltes malalties infeccioses, però generalment són degudes a virus que causen refredats, gastroenteritis o altres malalties lleus que es curen soles, gràcies a les defenses del propi organisme.

[su_quote]En rares ocasions les infeccions són degudes a bacteris que cal tractar amb antibiòtics, sempre sota control mèdic[/su_quote]

En un article anterior destacàvem la importància de fer un ús adequat dels antibiòtics per evitar que els bacteris se les empesquin per ser cada cop més forts i més resistents. La resistència als antibiòtics és una amenaça futura que preocupa molt, ja que es preveu que s'esgoti l'arsenal terapèutic per a lluitar contra determinats superbacteris.

També en un altre article parlàvem de les vacunes. Les vacunes de les que disposem actualment són molt eficaces i ens estalvien moltes malalties infeccioses potencialment molt greus. Tant de bo hi hagués vacunes per evitar qualsevol infecció!

Nens i adults nascuts a països pobres o en vies de desenvolupament no tenen tanta sort.  La fam deixa l´organisme dèbil i amb poques defenses. Això, juntament amb la dificultat d´accés als serveis mèdics, als antibiòtics i a les vacunes, fa que aquesta població sigui molt més vulnerable a emmalaltir i inclús a morir de malalties que aquí es poden curar o almenys controlar.  Un exemple dramàtic és la SIDA, que es pot arribar a controlar amb tractament però no quan les persones no hi tenen accés. El virus de la SIDA destrueix les defenses de tal manera que el cos es fa vulnerable a altres infeccions i no és capaç de curar-se. En els països on hi ha moltes persones malaltes de SIDA, els virus i bacteris campen al seu aire i ressorgeixen infeccions que d´altra manera podrien estar controlades. És el cas de la tuberculosi, que arrasa en països en vies de desenvolupament.

Ben poca cosa podem fer per evitar les desigualtats que existeixen al món però sí que és important que siguem conscients que nosaltres, que tenim accés als metges, als antibiòtics i a les vacunes, no en fem un mal ús.

[su_quote]Amb el mal ús i/o l'abús dels antibiòtics o no vacunant els infants, ens juguem el control de les infeccions[/su_quote]

Per altra banda, hi ha altres mesures que podem posar en pràctica per a evitar la transmissió de les malalties infeccioses, i per tant, contribuir al seu control:

  • RENTAR-SE LES MANS després d'anar al vàter, després de canviar bolquers, abans i després de tocar un malalt, abans de tocar un nadó,…
  • COBRIR-NOS EL NAS I BOCA AMB EL COLZE quan esternudem
  • NO PORTAR ELS NENS I NENES A L'ESCOLA DURANT LA MALALTIA etc.

Són mesures senzilles que poden ser molt útils en èpoques epidèmiques de malalties com la grip i la bronquiolitis.

Com a reflexió final dir que cal prendre consciència de la importància del control global de les malalties infeccioses, i de la responsabilitat que tenim cadascun de nosaltres amb els gestos que fem.