Les infeccions més comunes entre els nens quan són virals, tendeixen a eliminar-se entre 48 i 72 hores i finalitzen espontàniament. Tot i això, aquestes infeccions poden desencadenar una malaltia greu. Si l'origen és bacterià es faran servir antibiòtics per tractar-lo. En els dos casos, viral o bacterià, haurà de ser supervisat per un pediatre que pugui donar pautes i fer seguiment fins que la infecció remeti.
Per saber qui tipus d'infecció, citem les més comunes durant en els primers anys de vida:
Refredat comú: Causat per un virus, quan hi ha un refredat es manifesta amb mocs, esternuts, congestió nasal, llagrimeig, picor nasal i tos lleu.
Gastroenteritis: Quan es dona aquesta malaltia hi sol haver dolor abdominal, evacuacions líquides, nàusees i també vòmits i en alguns casos febre. Normalment, succeeix quan el nen menja alguna cosa que no li senti bé o s'empatxa de dolços.
Otitis: El nen que l'experimenta es toca l'orella i és queix de dolor. DE vegades s'acompanya de tos, febre i dolor en empassar. Si apareix després d'un refredat comú, s'ha d'avaluar, ja que pot ser conseqüència i ser d'origen bacterià, per la qual cosa s'haurà d'utilitzar antibiòtics.
Faringoamigdalitis: Acostuma a donar mal de coll, dificultat per empassar, malestar general, febre i tos seca lleu. Les faringoamigdalitis acostumen a tenir una causa viral, però també poden ser causades per bacteris, que s'hauran de tractar amb antibiòtics.
Mà-peu-boca: Es presenta amb febre, dolor a la boca i quan s'empassa i es manifesten lesions envermellides papulars o vesiculars a la boca, llavis, mans i peus i, de vegades, als glutis. Causada per un virus, l'infant tindrà dolor a la mucosa oral, que li impedeix menjar, sobretot aliments salats. El mà-peu-boca és molt contagiós.
Conjuntivitis: El nen presenta secreció als ulls, lleganyes, picor, llagrimeig, dolor a l'ull afectat i inflamació de la parpella. També es pot acompanyar d'una sensació de cos estrany. La majoria és de causa viral, si és bacterianes i no milloren, caldran antibiòtics tòpics oftàlmics.