Que els efectes de la pandèmia estan passant factura a la salut mental de nens i adolescents és un fet, tal com apunten els experts. Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, les urgències psicològiques pediàtriques han augmentat un 50% des de la tardor, especialment entre els adolescents. Els trastorns de la conducta alimentària són un dels principals motius de les consultes i s'han tornat més greus i són més manifestos en determinades edats.
Conforme un estudi dirigit per doctors de l'Hospital Clínic de Barcelona publicat a la revista Molecular Psychiatry, l'edat a la qual comencen més trastorns mentals és als 14. Aquesta edat no és casual, ja que és on el cervell experiment canvis maduratius importants. El mateix estudi apunta que la majoria d'aquests trastorns apareixen durant els primers 25 anys de vida, de manera que els trastorns que es manifesten a l'adolescència tenen a veure amb l'edat adulta.
Un dels trastorns més comuns a la infància és la fòbia i l'ansietat per separació en un 25% dels casos i que apareix abans dels cinc anys. Existeixen altres trastorns propis d'aquesta edat com l'ansietat, el TDAH i l'autisme, mentre que en l'adolescència, els trastorns alimentaris signifiquen el problema més greu i després els trastorns obsessius compulsius.
La majoria de trastorns com la depressió, l'ansietat o els trastorns per la conducta d'alimentació tenen origen ambiental per patir estrès o els episodis d'incertesa que s'estan vivint per la pandèmia. Normalment els trastorns psíquics s'inicien amb un brot, de manera que després l'adolescent quedarà exposat a tornar a patir un altre brot. Entre el 10% i el 20% dels adolescents experimenten trastorns mentals segons l'OMS i la majoria ni es diagnosticaran, ni es tractaran com s'hauria de fer.