Restauració, comerç, cultura i esport inicien la desescalada: reobren amb limitacions

El dilluns comença la desescalada, que durarà dos mesos, tal com ha anunciat el Govern

El Govern de la Generalitat ha anunciat l'inici de la desescalada de la segona onada de les restriccions per la Covid-19. Una desescalada que durarà dos mesos i que començarà el dilluns, 23 de novembre. "Si abaixem la guàrdia, les xifres es poden tornar a enlairar de manera ràpida", ha recordat la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

"No és un pla per recuperar la normalitat i l'activitat quotidiana. És un pla que ha de permetre el retorn progressiu d'algunes activitats econòmiques i socials", ha afirmat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès.

Cal destacar que es manté el toc de queda, de 22 h a 6 h, així com el confinament autonòmic entre setmana i entre municipis pel cap de setmana. Un confinament perimetral que, tal com ha explicat la consellera pot passar a ser comarcal d'aquí a 15 dies i que s'aixecarà d'aquí a un mes. També es manté la prohibició de les trobades de més de 6 persones, i es calcula que per Nadal puguin ser de 10.

I és que el Govern ha anunciat que el pla de desescalada constarà de 4 fases. Dilluns es farà el primer pas i, si les xifres de la Covid-19 no empitjoren, s'anirà saltant d'una fase a l'altra cada 15 dies.

Restauració

Així, a partir del dilluns, 23 de novembre, els bars i restaurantes podran reobrir, després de més d'un mes amb les persianes baixades.

El sector de la restauració podrà obrir les terrasses, amb aforament limitat de quatre persones per taula i distància de seguretat. A més, els interiors dels locals també podran obrir, però amb un 30% de l'aforament.

Els bars i restaurants hauran de tancar a les 21.30 h i, de fet, a partir de les 18 h només podran servir sopars. Si tot va bé, l'aforament s'ampliarà al 50% d'aquí a 15 dies.

Esport i cultura

Pel que fa a la cultura, els cinemes, teatres, etc podran obrir amb el 50% de l'aforament, amb un màxim de 500 persones. Un aformaent que s'ampliarà al 70% d'aquí 15 dies, en la segona, amb un aforament màxim de 700 persones. En la quarta fase, el limit d'aforament serà de màxim 1.000 persones.

 

En l'esport, s'obren les instal·lacions a l'aire lliure, amb un aforament del 50%, que s'ampliarà al 70% d'aquí a un mes. Pel que fa a instal·lacions tancades (com gimnasos i pavellons), podran obrir al 30%, però no es podrà fer ús dels vestidors. D'aquí a 15 dies, l'aforament serà del 50%.

Pel que fa a l'esport competitiu d'àmbit territorial, el Govern ha anunciat que no es podrà tornar a la competició fins al mes de gener, en la quarta fase.

Comerç

Els locals comercials mantenen la limitació del 30% de l'aforament, en el cas dels de menys de 800 metres quadrats. Un aforament que passarà a ser del 50% en la segona fase, d'aquí a 15 dies.

Els de més de 800 metres quadrats, que fins ara eren tancats, podran reobrir, amb el 30% de l'aforament. En la quarta fase, l'aforament dels centres comercials podrà augmentar fins al 50%.

Extraescolars, actes religiosos i universitats

En aquesta primera fase, es manté el tancament de les activitats extraescolars que no respectin el grup bombolla, la limitació als actes religiosos és del 30% religiosos i les classes virtuals a la universitat.

En la segona fase es podran tornar a fer les extraescolars que siguin individuals i l'aforament als actes religiosos podrà ser del 50% a partir de la tercera.

Ja en la quarta fase es recuperarn totes les extraescolars i les classes presencials al Batxillerat. Els actes religiosos es mantindran al 50% de l'aforament en aquesta quarta fase.

Pla de desescalada

Pla de desescalada