Què fem amb les vacances?

Què fem amb les vacances?- Pares i Nens

Pels nens i els adolescents les vacances representen un trencament ben merescut, sobretot si han aprofitat el curs.

Quan ja s'està acabant el curs escolar, és possible que molts pares i mares es posin de mal humor quan pensen què faran els seus fills i filles amb tantes vacances que tindran a l'estiu fins que tornin a començar de nou al setembre.

Segons Laura Baena fundadora del Club de Malasmadres que té una web molt activa, ens comenta que el concepte "fer vacances" canvia totalment quan la dona treballa pel fet de poder conciliar, ja que l'estiu es converteix en més estressant i suposa un repte per tota la família.

Com organitzar-se en el cas que els fills i filles siguin petits i no puguin quedar-se sols? Podem tenir la sort de disposar d'avis i comptar amb ells, però moltes vegades no és possible, i llavors la parella ha de buscar altres alternatives com repartir-se les vacances, buscar activitats per què facin els infants, a part dels quaderns d'estiu per reforçar el que han après en el curs que han acabat.

Si fem memòria recordarem que fa uns anys, tot i tenint en compte que moltes dones no treballaven, les vacances d'estiu dels estudiants consistien en descansar i jugar a la platja o a la muntanya amb els amics, fent activitats no programades com anar en bicicleta, nadar, fer petites excursions i altres coses que sorgien sense massa planificació.

Aquestes vacances dient-ne més relaxades, han canviat.  Actualment  com que  estan acostumats a fer moltes activitats extraescolars durant el curs, molts pares i mares pensem que si no tenen coses programades per fer a l'estiu, estan perdent el temps d'aprendre nous coneixements.

Anar de colònies o de campaments amb un esplai o amb els escoltes, que estan considerades unes activitats tradicionals per ajudar a trencar la rutina, i sobretot  passar uns dies fora de casa sense l'ajut dels pares fent tasques diferents, ara si no es realitzen en anglès sembla que els campaments ja no són tan profitosos, a més de practicar una oferta  d'activitats cada cop més variada com muntar a cavall, anar en quad, kayak, tir a l'arc, fer escalada, etc.

És normal que tota la família esperi amb il·lusió les vacances i que els pares i mares programin fer coses conjuntes, però compte!, hi han estudis que diuen que en aquest període una mica "idealitzat", pot comportar una crisi de la parella o la família.

Si hi han fills adolescents serà molt important tenir en compte les seves opinions per decidir quines coses fer plegats, com per exemple, si hem de programar un viatge. Als adolescents els hi cal també que els quedi temps lliure per "perdre'l".

Les vacances són una oportunitat per intentar millorar la comunicació i les relacions familiars, sense que ens "angoixi" tenir temps lliure, tan per part dels fills i filles com pels pares i mares. El fet "d'avorrir-nos" sense fer activitats organitzades, ens servirà per desconnectar de les rutines i posar en marxa la nostra imaginació fent coses més creatives, com manualitats, fer jocs a l'aire lliure, participar en jocs de taula amb amics i familiars, llegir llibres i novel·les de la biblioteca i d'altres activitats que no tenim temps de fer en el curs escolar.

Així doncs, una mica de calma i a gaudir del temps lliure sense estressar-nos en programar-ho tot.