Legalitat versus drets i llibertats fonamentals de les persones i els pobles
Pares i Nens som una revista familiar amb uns valors que ens determinen i ens identifiquen. Uns valors que proclamem i volem difondre amb els nostres articles i la nostra visió sobre el món, la família i l'educació dels infants.
Després de tot el que estem veient aquests dies a Catalunya volem posicionar-nos afirmant aquests valors, ja que no podem quedar-nos en silenci davant la vulneració de tants drets i llibertats fonamentals que, havent estat establerts tant a nivell constitucional com europeu (ratificats aquests últims per Espanya), l'estat espanyol està duent a terme en el nostre territori, sobre les seves persones i institucions.
En primer lloc, rebutgem el preocupant nivell de repressió i suspensió de drets i llibertats que han succeït aquests dies per tal d'aconseguir que el referèndum programat pel govern català no vegi la llum el dia 1 d'octubre. En aquests moments, Catalunya està invadida de la major part dels cossos de seguretat de tot l'estat espanyol per frenar el dit referèndum. Pel camí, i durant aquests dies, hem vist coses que ni el que no les vol veure o creure no les pot negar.
Alguns diuen que tot és per establir l'ordre i posar-nos en cintura a la legalitat, ja que el que s'està fent a Catalunya és il·legal. El referèndum és il·legal. Alguns pensen que ho és, altres pensen que no ho és. Nosaltres no hi entrarem a discutir això. Però cal reflexionar què és la legalitat, qui la construeix, a qui serveix i què recull. La legalitat és un marc normatiu que ens serveix per a l'harmònica convivència d'una societat i per garantir en ella una sèrie de drets i llibertats fonamentals. Però també cal tenir en compte que les lleis són elaborades en cada país segons unes normatives, uns règims i uns marcs també legislatius. Nosaltres hem de sotmetre les nostres lleis a la constitució espanyola, una constitució que condiciona les nostres lleis i que està feta des de fa molts anys, rígida, de difícil reforma i que impedeix ser reformada per les minories, com són les comunitats autònomes, que tenen poca representació en el Congrés dels Diputats. Així doncs, les comunitats autònomes, que són minories dins el Congrés de Diputats mai podran per si mateixes dur a terme un canvi en una constitució, ja de difícil reforma inclús per les mateixes majories. Perquè qui la va constituir, la va constituir amb aquest blindatge. Per tant, i tanmateix, hi ha legalitats justes i legalitats injustes, hi ha buits en la legalitat que fins que no han estat reclamades per les persones i els pobles no han estat recollides per la legalitat. Així trobem per exemple, el vot de la dona, la llei del divorci, el matrimoni entre persones del mateix sexe o la llei de l'avortament. Totes elles eren fonamentades en drets i llibertats de les persones però no recollides en les lleis i per tant, durant el temps que no eren recollides van ser il·legals.
Aleshores, ens hem de preguntar, la legalitat ha d'estar al servei dels drets i les llibertats fonamentals de les persones i dels pobles o al revés?
[su_quote]Nosaltres proclamem els drets humans universals, la carta fundacional de les nacions unides i els pactes posteriors, on les persones i els pobles són lliures per poder desenvolupar-se en la seva llibertat i en la seva identitat, on han de ser respectades, sense discriminació per les seves creences.[/su_quote]
Proclamem la democràcia com un acte en el que una persona és escoltada i representada entre moltes per prendre una decisió que afectarà als seus drets i interessos legítims, no en una democràcia lligada a la legalitat i per la legalitat.
Fa uns dies Joan Manel Serrat deia que el referèndum no representava a ningú, però s'equivoca, el referèndum (un acte democràtic per si mateix) representarà a tothom qui el dia 1 d'octubre, més enllà del que digui el seu partit polític, el seu company, el seu veí o qui sigui, vulgui lliurement i pacíficament ser representat i escoltat, perquè els partits polítics ens representen però no ens determinen. La llibertat de la persona és de la persona, intransferible i única. El referèndum no discrimina entre independentistes, no independentistes, per raó de sexe, religió, immigrants o no immigrants, estrangers, per la nostra orientació sexual o per la nostra afiliació política, el referèndum és de tots els catalans que vulguem ser representats, si hi vols ser, si vols ser escoltat, seràs representat, si no hi vols ser, no hi seràs representat perquè hauràs decidit en plena llibertat no ser representat.
Que cadascú reflexioni aquests dies abans de l'1 d'octubre, en llibertat, amb la llibertat amb la que hem nascut, què volem ser, què volem que sigui el nostre poble, o si no volem participar del que esdevingui. La resta, les legalitats, les lleis, la repressió, no podran mai anar per davant dels nostres drets i llibertats, la legalitat no pot ser el botxí dels drets i llibertats de les persones i dels pobles.