Perquè mengem coca de Sant Joan? Explica-li als teus fills

De coques de Sant Joan existeixen moltes varietats de manera que cada paladar té la seva coca

Si alguna vegada t’has preguntat per què tenim per costum menjar coca coincidint amb cada revetlla de Sant Joan t’ho expliquem.

La majoria de cultures celebren la nit més curta de l’any de diverses maneres, i en alguns casos des de fa cinc segles. La majoria amb ritus que tenen una relació directa amb el foc. Sant Joan festeja el solstici d’estiu, amb dos dies de retard. A Catalunya aquesta tradició va molt lligada al foc.

Una tradició arrelada

Durant la nit de Sant Joan es tiren petards, s’encenen fogueres i després de sopar amb la família i els amics, se celebra la tradició de menjar coca i beure cava. Abans que el cava es convertís en un dels protagonistes de la revetlla de Sant Joan, el vi era la beguda espirituosa més estesa.

La tradició de degustar aquest dolç ve lligat a què antigament, les coques tenien formes circulars, normalment amb un forat al mig. Aquesta forma commemorava el disc solar. Actualment la forma de les coques són les anomenades canòniques, és a dir aquelles que fan el doble de llarg que d’ample i recorden a un oval. De coques de Sant Joan existeixen moltes varietats de manera que cada paladar té la seva coca. N’hi ha de brioix, de pasta de full, de llardons, de crema, de nata, de xocolata, de cabell d’àngel, de fruita confitada, de pinyons, i fruits secs... encara que la més tradicional és la de pinyons.