Entre les diferents tradicions de Nadal, hi ha el costum de menjar raïm per Cap d'Any. Aquesta tradició consisteix a menjar-se 12 grans de raïm coincidint amb les 12 últimes campanades de l'any, la nit del 31 de desembre.
Segons la creença popular, menjar-se els 12 grans portarà bona sort i abundància en el nou any que comença. Però, us heu preguntat mai d'on prové aquesta tradició? Existeixen diverses teories, però la més acceptada es remunta al 1909 quan els agricultors de Múrcia i Alacant van produir un excés de raïm. Amb l'objectiu de donar sortida a l'excés de producte, els agricultors van anar estenent el costum de menjar dotze grans de raïm per cada campanada.
Tot i això, existeixen altres tradicions més antigues i que es relacionen amb menjar raïm. Una d'elles, data del 1882, quan la burgesia catalana acomiadava l'any i donava la benvinguda al nou, bevent cava i degustant raïm després d'un gran sopar. Aquesta tradició descendeix de l'antiga Roma, on es creia que el raïm ajudava a pair millor els empatxos.