Ingredients:
- 375 g de farina de força
- 150 g de llet sencera
- 200 g de fruita seca i fruita confitada
- 125 g de mantega
- 75 g de sucre
- 3/4 de cullereta de sal
- 50 g d'ametlles mòltes
- 15 g de llevat fresc
- Un ou sencer i dos rovells
- Dues culleretes de rom
- Una cullereta de cardamom mòlt
- Una cullereta de canyella mòlta
- Una cullereta de pebre de Jamaica mòlta
- Mantega fosa addicional per pinzellar i sucre glaç per a l'acabat
Elaboració:
- En un bol barregem i reservem 350 g de la farina de força, l'ametlla, les espècies, el llevat, la sal i el sucre. Amb la resta de farina i la llet fem una farineta en un cassó. Barregem amb varetes i escalfem fins que espesseixi i perquè no se'ns facin grumolls batrem constantment. Deixarem que refredi i la posarem al primer bol, juntament amb l'ou i els rovells, i tornem a barrejar bé. Ho hem de deixar reposar 10 minuts.
- Posem les fruites seques i confitades amb el rom perquè maceri.
- Batrem amb una forquilla la mantega fins que sigui com una pomada, l'afegim a la barreja i pastem fins que estigui ben incorporada. La deixem reposar 10 minuts més.
- Posem la fruita seca macerada i ho pastem per acabar de barrejar. Posem la bola de massa en un bol i deixem fermentar unes dues hores i mitja fins que dobli el volum. Tornem a pastar i tapem el stollen amb plàstic i ho deixem fermentar fins que augmenti aproximadament un 50% el volum. Preescalfem el forn a 180ºC i coem 35 minuts i posteriorment ho refredem a temperatura ambient.
- Passats 10 minuts ho pinzellem amb abundant mantega fosa i ho deixem refredar del tot.
- Un cop fred ho empolvorem amb sucre glaç en abundància i ho emboliquem en paper encerat un dia.