Els panellets són uns dolços petits elaborats a base de sucre i ametlla i patata o moniato per compactar-los. Els panellets es finalitzen amb algun toc d'un ingredient extra com pinyons, ametlla, coco, xocolata, cafè, codonyat, entre altres. Encara que els més clàssics són les ametlles i els pinyons, la recepta és molt senzilla.
A Catalunya els panellets són els dolços per festejar Tots Sants i es degusten conjuntament amb castanyes i moniatos. Encara que es desconeix l'origen, tenen relació amb els antics ritus funeraris. La seva elaboració és molt senzilla, pel que poden col·laborar tots els integrants de la família. La recepta de panallets és aquesta i és fa així:
Racions: 10 persones
Preu: mitjà
Dificultat: fàcil
La recepta dels panallets
Ingredients:
1?2 kg d'ametlla crua mòlta
1?2 kg de sucre
1 moniato petit
Pell ratllada d'una llimona, opcional
Elaboració:
Poseu el moniato al forn uns 40 minuts a 175º, depenent de la mida estarà més o menys temps. Quan estigui cuit, treu-li la pell i aixafeu-lo bé. Afegiu-hi el sucre remenant, així com l'ametlla i, si els preferiu amb un toc de llimona, la pell de la llimona. Treballeu la barreja fins que estigui homogènia i dividiu-la en tantes parts com sabors voleu fer. Després trieu de què els voleu fer:
- Pinyons: feu boletes, passeu-les per clara d'ou i arrebosseu-les en pinyons. Pinteu-les amb rovell d'ou.
- Xocolata: barregeu la massa amb xocolata o cacau i feu boletes. Els podeu arrebossar amb fideus de xocolata quan surtin del forn i estiguin fredes.
- Nous: tritureu nous, barregeu-les amb la massa i feu boletes que podeu decorar amb taronja confitada.
- Codonyat: estireu la massa donant-li forma allargada. Feu unes tires de codonyat i ompliu el llarg del massapà. Emboliquem fent un cilindre, premeu bé el rotlle perquè no es desfaci en tallar i fem porcions de forma esbiaixada i traient les puntes.
- Cafè: barregeu la massa amb cafè soluble i feu boletes.
Posseu els panellets al forn a 180 ºC i quan es refredin ja es poden gaudir!