Per tal de regularitzar la son hi ha certes pautes que poden ser d'ajuda. La més bàsica consisteix en evitar al final del dia la ingesta d'aliments grassos, així com deixar passar unes hores (2-3hores) des de la finalització del sopar fins l'hora de dormir. Això ajudarà a reduir la dificultat de dormir degut a una digestió pesada.
Per altra banda, s'ha de valorar el consum de cafè que s'està realitzant, s'ha trobat en individus que pateixen insomni un temps d'aclariment plasmàtic de la cafeïna més lent respecte a la resta d'individus; això vol dir que aquestes persones presenten una concentració de cafeïna en plasma incrementada. Davant del dubte el millor és abandonar el consum de cafè o, si més no, evitar prendre cafè a partir de certes hores de la tarda.
L'alcohol és una substància que juga un paper fonamental en la qualitat del son de l'individu. De vegades les persones amb dificultats per conciliar el son utilitzen l'alcohol com a facilitador o inductor de la son, però això provoca l'efecte contrari; a més consum d'alcohol pitjor és la qualitat del son degut a un increment dels moviments oculars. De vegades l'alcohol i l'insomni són dos factors que es potencien mútuament. És important valorar el consum d'alcohol que s'està efectuant i practicar una reducció si cal.
La ingesta d'hidrats de carboni simples ajuda a conciliar la son degut a la seva capacitat d'incrementar la quantitat triptòfan en el cervell. El triptòfan és un aminoàcid essencial que actua com a precursor de la serotonina, un neurotransmissor facilitador de la son. Ara bé, s'ha de tenir en compte que el triptòfan per tal de travessar la barrera hematoencefàlica i poder penetrar en el cervell, necessita un transportador concret que comparteix amb d'altres aminoàcids; més ben dit, competeix amb d'altres aminoàcids per tal d'utilitzar aquest transportador biològic. Així doncs, les dietes altes en proteïnes dificultaran la concentració de triptòfan en el cervell ja que aminoàcids com la valina, leucina o la isoleucina per exemple, competiran amb el triptòfan per tal de poder penetrar en el cervell. El millor és ingerir el triptòfan al cap d'unes hores després d'haver sopat, aquest por ser administrat com a suplement o mitjançant la ingesta d'aliments com els dàtils, el plàtan, les nous, la pinya o les llavors de carbassa per exemple, que a més tenen un contingut pobre en proteïna. El triptòfan en el cervell té la capacitat de sintetitzar melatonina, una hormona reguladora de la son. Així mateix, també podem ingerir aliments rics en melatonina com les cireres, les maduixes, el tomàquet o el blat de moro.
La deficiència en la ingesta de magnesi s'associa també amb un deteriorament del son. Valorar i, si cal, incrementar la ingesta d'aliments d'origen vegetal com llegums, fruita, fruita seca, verdures, cereals integrals, i làctics en la dieta pot ajudar a corregir aquest dèficit.
Altres mesures com la normalització del pes corporal també ajuda a millorar la qualitat del son de les persones. Això passa tan en les persones obeses, propenses a patir apnea obstructiva del son, com en persones per sota del pes normal.