La toxoplasmosi és una malaltia infecciosa causada per un paràsit anomenat Toxoplasma Gondii que es localitza en la carn crua i també en la femta dels gats.
La transmissió d'aquest paràsit es pot donar al menjar carns poc fetes d'animals infectats amb aquesta malaltia, prendre llet o lactis sense pasteuritzar; o al menjar aliments contaminats per mosques o paneroles, insectes portadors de la toxoplasmosi. La infecció també pot venir per estar en contacte amb la femta d'un animal infectat o portador del protozou. Els gats són portadors encara que no pateixin la malaltia. A més, el futur bebè també es pot contagiar si la mare s'infecta durant la gestació.
Una de les proves que es fa a la mare és una anàlisi de sang per veure si la mare té anticossos i és que si ja l'ha passat el risc de tornar a tenir-la és gairebé nul·la. De contraure-la en edats adultes, la toxoplasmosi, té uns símptomes similars a la grip. Si es contrau en l'embaràs el ginecòleg, prescriurà la pauta a seguir amb medicació.
Prevenir la toxoplasmosi
Si no hem passat la malaltia, podem prevenir-la evitant el contacte amb els gats de carrer, extremant les precaucions quan es conviu amb un gat, al qual haurem de portar al veterinari perquè verifiqui si és portador de la toxoplasmosi. Es recomana fer servir guants quan es manipuli la terra on defeca el gat. També haurem de cuinar bé la carn, no menjar carn crua i eliminar els embotits, netejar molt bé les verdures, fruites i hortalisses i rentar bé les mans després de tocar carn crua.
Quan es pateix durant l'embaràs la toxoplasmosi comporta un alt risc pel desenvolupament del futur nen o nena arribant a causar danys cerebrals com hidrocefàlia, microcefàlia, calcificacions cerebrals i retard mental, a més de problemes oculars, fins a la ceguesa. La toxoplasmosi pot posar en perill la vida del futur nadó i el període crític de risc és si es desenvolupa en el tercer trimestre.