Alguna informació i rumors està comportant que moltes dones en edat fèrtil estiguin dubtant de si l'administració de la vacuna contra la Covid-19 pot afectar a la seva fertilitat.
Segons el que ha explicat a la revista SerPadres, el doctor Antonio Requena, especialista en medicina reproductiva a la Clínica IVI, un dels dubtes més freqüents de totes les persones en edat fèrtil sobre la vacunació és la relativa a les vacunes Moderna i Pfizer que utilitzen mecanismes nous, no vistos en cap vacuna anterior. "Bé és cert que aquestes vacunes són més noves, però pel seu mecanisme d'acció no es pot pensar que poguessin afectar la fertilitat ni de dones ni d'homes", afirma el doctor.
Segons Requena "s'està revisant si pot existir alguna relació entre menstruació i vacuna" i en el cas d'una possible relació amb canvis en la fertilitat, "en cas d'existir aquesta relació, hem de tenir en compte que el cicle menstrual de la dona és un procés fisiològic complex, on intervenen diverses hormones i que pot tenir una forta influència per factors externs. Caldrà saber si la incidència d'aquestes alteracions del cicle que han estat reportades i caldrà veure si ocorren de forma puntual o es mantenen en el temps" i que encara no es poden treure conclusions. L'expert també assenyala que no ha existit cap vacuna prèvia que produeixi una afectació a la fertilitat de les dones.
Segons el doctor Requena "són moltes les embarassades que han rebut la vacuna i no s'ha registrat cap incidència sobre problemes en la placenta, o sigui que no hi ha dades que poguessin fer-nos pensar que pugui existir una insuficiència placentària per aquest motiu".