Des del primer moment en que un òvul és fecundat per un espermatozou, comença la més gran revolució hormonal en el cos d'una dona. Segurament, el canvi més important en l'organisme d'una dona que experimentarà al llarg de la seva vida. I és que l'embaràs és una de les més belles, sorprenents i meravelloses expressions de la naturalesa humana.
Com hem dit, quan una dona es queda embarassada, comencen una sèrie de canvis en el seu organisme, que talment semblen programats com el millor dels programes d'ordinador, per a dur a terme amb èxit la creació d'una criatura, el seu naixement, assegurant també la seva supervivència posterior amb l'alletament matern.
No necessàriament apareixen tots aquests símptomes a totes les embarassades, si bé els experts coincideixen, que són els que més freqüentment manifesten la majoria d'elles. Així doncs i partint d'aquesta premissa, els símptomes d'embaràs, poden començar a manifestar-se des dels primers dies després de la concepció.
Aquí t'expliquem els 10 primers símptomes que podrien indicar un embaràs després de tenir relacions sense protecció, durant el període d'ovulació :
1. Fatiga, falta d'energia i manca d'alè
Sense cap motiu aparent, et pots trobar molt cansada, que et costa molt llevar-te al matí, que tens molta somnolència durant el dia o que et quedes adormida molt aviat al vespre. Et manca energia, et costa molt recuperar-la i pots tenir la sensació que et falta l'oxigen al caminar. Alguna cosa està passant... A vegades, aquests mateixos símptomes poden donar-se també abans de la menstruació, però si notes que és alguna cosa nova, que no et passa normalment, podries sospitar que hi ha quelcom més a tenir en compte.
Quan es produeix un embaràs, augmenten els nivells de progesterona, el que pot provocar aquest cansament des de la primera setmana després de la concepció. També hi ha un augment en la producció de sang, per tal de donar suport al creixement del fetus. El nostre organisme està treballant a un ritme frenètic per enviar tota la sang a l'úter. Tot plegat esgota els nivells d'energia especialment si no es prenen suficients minerals, vitamines, ferro i líquids en la dieta (d'aquí la importància de seguir les recomanacions dels experts per seguir una dieta sana durant l'embaràs).
És recomanable dormir totes les hores que el teu cos necessiti i menjar bé. Aquesta manca d'energia, en cas que sigui deguda a un embaràs, és temporal, i sol recuperar-se en el segon trimestre.
2. Lleuger sagnat
Una setmana abans, aproximadament, del moment en que t'ha de venir la regla, és possible que tinguis un lleuger sagnat, potser et pensis inclús, que és la menstruació, però també podria ser el que s'anomena sagnat d'implantació per embaràs.
El sagnat d'implantació succeeix quan, dues setmanes després de la concepció, l'òvul fecundat s'adhereix a la paret de l'úter. La massa cel·lular és ara un blastocist, que té una massa cel·lular externa que es converteix en la placenta, i una massa cel·lular interna que es converteix en l'embrió.
La sang pot ser de color rosa o marró i pot anar acompanyada de petits dolors aguts similars als de la menstruació. Aquest petit sagnat pot ser tan sols unes gotes i durar un parell de dies.
3. Dolor i sensibilitat en els pits
És possible que abans de venir-te la menstruació hagis patit algun cop molèsties en els pits. Si és així també és possible que et confongui el fet que sentis símptomes similars en el cas que estiguis embarassada. Tot i així, potser pots observar alguna petita diferència (en la intensitat, per exemple).
Dues setmanes després de la concepció, els pits es comencen a preparar per l'alletament. L'augment dels nivells de les hormones progesterona i estrogen, així com l'augment del flux sanguini a aquesta zona, produeix que els pits augmentin de volum , facin mal i hi hagi molta més sensibilitat. També pots observar com les arèoles s'enfosqueixen i es fan més grans.
4. Inflor a la part abdominal
Pots començar a notar-te inflada de la panxa, et costa més cordar-te els pantalons, sembla que t'has engreixat un parell de quilos... tan podria ser que "t'ha de venir la regla" o bé un indici d'embaràs. En cas d'embaràs, és degut a l'augment del nivell de l'hormona progesterona.
5. Nàusees, aversió al menjar i a les olors
Algunes dones embarassades expliquen que van pensar que ho podien estar perquè al preparar algun menjar determinat els hi va produir molt fàstic, o bé per la seva textura, pel seu color o per la forta olor.
Aquesta sensibilitat a alguns menjars i olors de manera sobtada, així com notar malestar estomacal o nàusees, és un símptoma molt conegut de l'embaràs que sovint ens han explicat o hem vist a les pel·lícules. Afecta al voltant d'un 75% de les dones durant el primer trimestre d'embaràs, però la intensitat d'aquest símptoma pot variar en cada dona embarassada.
Les nàusees i els vòmits solen aparèixer cap a la sisena setmana de gestació i s'instal·len durant el primer trimestre d'embaràs, passat el qual acostumen a desaparèixer o bé a reduir-se molt.
Tot i que és un mite que les nàusees i els vòmits es donen al matí, també es poden patir al llarg de tot el dia. Per alleujar els símptomes cal menjar més freqüentment en petites quantitats (l'estómac buit produeix més nàusees, per tan és bo que portis a la bossa alguna cosa per picar com galetes, fruits secs, etc...).
6. Canvis d'humor
Els canvis d'humor van molt lligats a tots els canvis hormonals. Així doncs en un embaràs també hi ha canvis d'humor en la majoria dels casos, i també és un clàssic que trobem a les pel·lícules: dones "sensiblones" que ploren mirant un anunci de la tele, o que es mostren terriblement irritables i neuròtiques amb la parella per alguna fotesa. Això pot semblar un quadre una mica caricaturesc però no deixa de tenir una part de realitat.
Així doncs, si et sents alterada, nerviosa, baixa d'ànims o senzillament emocionalment inestable, i aquesta inestabilitat o labilitat emocional no és atribuïble a cap causa determinada i s'allarga en el temps, pot ser un indici probable d'embaràs.
7. Micció freqüent i restrenyiment
A partir de la sisena setmana de gestació les embarassades sovint experimenten ganes d'orinar més freqüentment degut a l'augment de sang i líquids en el seu cos. És possible que notis aquesta sensació, que vas més sovint al lavabo o que t'has de llevar a mitja nit per anar-hi.
També cal tenir en compte, si tens restrenyiment i normalment no en tenies, que també podria ser un possible indici d'embaràs. Aquest símptoma és causat per l'alt nivell de progesterona, que actua relaxant el to muscular i alentint els moviments dels intestins.
8. Marejos i desmais
Els marejos i els vertígens són molt freqüents en l'embaràs (els desmais són excepcionals, però no deixen de ser normals) ja que els vasos sanguinis es dilaten provocant una reducció de la pressió arterial. Tanmateix, els marejos i vertígens poden ser deguts a altres causes com nivells baixos de sucre en la sang, deshidratació, mala alimentació o canvis posturals, per exemple, al passar d'estar asseguda a estar dempeus o al aixecar-se del llit. Per això és recomanable no fer els canvis posicionals de manera brusca sinó suau.
Cal estar alerta en el cas que et sentis marejada i aquest mareig vagi acompanyat d' un sagnat i dolor abdominal. En aquest cas hauries d'anar al metge el més ràpid possible ja que, entre altres coses, podria ser un signe d'embaràs ectòpic.
9. Mals de cap i dolors d'esquena
El mal de cap és un símptoma freqüent d'embaràs que pot sorgir des de les primeres setmanes de gestació. No hi ha una sola causa que els expliqui i fàcilment trobareu que a diferents fonts d'informació, hi posa causes diferents (deshidratació, falta de sucre en sang, causes hormonals, pressió arterial elevada...). Sigui com sigui és un símptoma més que ens podria fer pensar en un embaràs.
El dolor d'esquena també és un símptoma d'embaràs i aquest és degut a la progesterona que produeix una relaxació en la musculatura i lligaments de l'esquena preparant-la per a suportar el pes del nadó.
10. Temperatura basal corporal elevada
Si has estat anotant la teva temperatura corporal basal i veus que durant 18 dies aquesta ha romàs elevada, gairebé segur que estàs embarassada, encara que també podria ser per altres motius com per exemple una grip, per dir-ne algun.
Altres símptomes d'embaràs menys coneguts són: set excessiva, sabor metàl·lic a la boca, falta de gana, capritx per certs menjars, gana excessiva o excés de saliva entre d'altres. Cada dona és un món i pot ser que algun dels símptomes canvi d'una dona a una altra o d'un embaràs a un altre.I d'igual manera, la intensitat dels símptomes o la seva durada també variarà per a cada persona i embaràs.
LA PROVA DEFINITIVA: EL TEST D'EMBARÀS
Aquests 10 símptomes d'embaràs tan sols són indicis que et poden ajudar a pensar que podries estar embarassada. A més símptomes, més probabilitat de que ho estiguis, i si a més li sumes un retard en la menstruació, moltes més probabilitats.
Però en cap cas és la prova que t'indica que estàs embarassada. Per saber si ho estàs cal que et facis una prova d'embaràs un cop hagi passat, com a mínim, una setmana després del dia de la teva primera falta.
SI SURT POSITIU i ES UN FILL DESITJAT: FELICITATS!! ESTÀS EMBARASSADA! COMENÇA A PREPARAR-TE PEL CAMÍ QUE HAS EMPRÈS TU SOLA O AMB LA TEVA PARELLA.
SI SURT NEGATIU: NO ET DESANIMIS! Molts cops amb una sola setmana de gestació la quantitat de gonadotropina coriònica humana en l'orina no és suficient encara per ser detectada per la prova, espera una altra setmana i si els símptomes perduren i no et ve la regla torna a fer-te-la!
(En cas que tornés a sortir negatiu, vés al metge perquè et faci la mateixa prova a través d'un anàlisi de sang)