La dispnea és una afectació lleu que es pot donar durant l'embaràs i provoca sensació d'ofec, fatiga, marejos, falta d'alè, i a la nit, dificultat per agafar el son. La dispnea no disminueix l'aportació d'oxigen que arriba als pulmons de la mare, ni l'oxigen de la sang que arriba el futur bebè. Però si la dona experimenta dificultats intenses per respirar, s'ha de consultar al metge ràpidament.
La dispnea es manifesta, ja que l'úter en eixamplar-se, s'eleva el diafragma i pressiona els músculs que intervenen en la respiració. Les mares més predisposades a partir-la són aquelles que han patit alguna vegada atacs d'ansietat, anèmia o cardiopaties congènites. Així mateix les embarassades que han tingut problemes respiratoris, com asma bronquial, bronquitis, emfisemes, pneumònia... també ho poden manifestar.
Quins tractaments es poden fer servir?
Per tractar aquesta alteració l'embarassada pot fer un curs de preparació al part, on li ensenyaran exercicis d'inspiració i expiració eficaços per augmentar la capacitat respiratòria. Aquests exercicis respiratoris són beneficiosos per la gestació i el part. A més, hem de procurar estar en un ambient net i amb humitat adequada, realitzar exercici físic moderat.
En els casos més greus, el ginecòleg pot aconsellar algun fàrmac.