La cafeïna és una substància amarga que es troba en més de 60 plantes. La majoria de la cafeïna que es consumeixen es fa a través de begudes i poden variar en quantitat depenent de la beguda i es distribueixen en les següents aportacions:
- Una tassa de cafè d'uns 230 mil·lilitres aporta 95-200 mg de cafeïna
- Una llauna de beguda de cola de 350 mil·lilitres aporta entre 35 i 45 mg de cafeïna
- Una beguda energètica d'uns 230 mil·lilitres aporta entre 70 i 100 mg de cafeïna
- Una tassa de te d'uns 230 mil·lilitres aporta 14-60 mg de teïna, que no deixa de ser la mateixa molècula que la cafeïna, però en una planta diferent
Encara que durant l'embaràs es pot beure cafè amb moderació, en dosis superiors a la que contenen tres tasses de cafè, és a dir uns 150 mil·ligrams, s'incrementa el risc d'avortaments espontanis. Per aquest motiu és important limitar-ne el consum des d'abans de buscar l'embaràs, ja que si en aquesta etapa es prenen molts cafès o altres begudes altes en cafeïna és probable que l'òvul fecundat es malmeti en l'inici de la gestació, i que la dona no arribi a saber mai que ha estat embarassada.
Pel que fa al te, a les begudes de cola o les energètiques riques en cafeïna no es pot consumir a més de l'equivalent a tres tasses de cafè per evitar riscos previs a l'embaràs o durant l'embaràs.