Els alumnes a partir de l'ESO es faran ells mateixos la PCR

Els contactes que superin la quarantena podran tornar al centre, tot i no tenir el resultat de la PCR

El Departament d'Educació començarà la pròxima setmana la formació dels docents per ensenyar als alumnes a partir d'ESO a recollir-se l'automostra a través d'un frotis nasal en el cas d'un positiu de Covid-19 en el grup, en comptes de fer-ho personal sanitari.

La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha confirmat aquest canvi en el protocol amb l'objectiu d'"alliberar" recursos de l'atenció primària, ja que fins ara eren aquests professionals els encarregats de fer les proves. Ara seran els propis alumnes els que es faran la PCR. D'altra banda, ha confirmat que es "ralentitza o congela" la realització de cribratges massius als centres. A més, els contactes que superin la quarantena podran tornar al centre, tot i no tenir el resultat de la PCR.

 

Cuenca ha afirmat que en l'actual fase de mitigació cal "preservar recursos de l'àmbit sanitari" i s'ha referit especialment tal personal de l'atenció primària. Ha justificat així el fet que a partir d'ara, i a partir de secundària, ja no es desplaci personal sanitari a fer les proves quan es detecta un positiu en un grup bombolla. Per poder-ho aplicar, els docents i els referents covid rebran formació la propera setmana a través de vídeos tutorials, que s'estan acabant de preparar aquesta setmana. Un cop s'hagi completat aquesta formació i estigui clar el protocol per part del Departament de Salut per enviar els kits als centres, es començarà a aplicar aquesta nova metodologia, tot i que no s'ha concretat el calendari.

Així, els alumnes hauran de rentar-se bé les mans, prendre la mostra a través de l'escovilló, col·locar aquest al tub, segellar-lo dins d'una bossa, etiquetar la bossa i posar-la en un contenidor que "aquell dia o l'endemà", passarà a recollir Salut. Tot això ho faran sota la mirada i la guia d'un docent. Els kits els enviarà Salut al centre escolar.

Cuenca ha assegurat que aquest sistema no es posarà en marxa fins que no se n'hagi informat correctament, – hi ha previstes reunions amb els sindicats i ja se n'han fet amb els directors- i els docents hagin rebut la formació necessària. La secretària ha garantit també que "no hi ha risc biològic" per al docent, ja que la mostra se la recull el propi alumne.

Amb el canvi, ha volgut insistir, es pretén garantir que es poden mantenir els cribratges dins dels grups bombolla que es fan quan es detecta un positiu i, a més, "alliberar" recursos humans de la primària en un àmbit, l'escolar, on ha assegurat que el virus "té baixa incidència". "És un acte de responsabilitat en relació als recursos limitats humans que ara mateix hi ha en l'àmbit de la primària", ha manifestat.

Cuenca ha insistit que l'organtizació serà la mateixa que fins ara als centres escolars i que l'únic canvi és que la mostra se l'agafarà l'alumne. D'altra banda, ha apuntat que si alguna família no ho autoritza no s'obligarà ningú a fer l'automostra i se li podria indicar una alternativa. En tots els casos, la quarantena de 10 dies és obligatòria.

Pel que fa als cribratges massius en entorns escolars, ha explicat que ara no se n'estan fent i que, segons els epidemiòlegs i salut públcia, "no són tan efectius" en l'actual fase de mitigació. La secretària ha afirmat que des de l'inici de curs s'han fet més de 330.000 PCR als centres educatius.

Reincorporació sense el resultat de la prova

Cuenca ha explicat també que en l'actual situació es pot donar la circumstància que grups d'alumnes confinats hagin finalitzat els 10 dies de quarantena i no tinguin el resultat de la PCR. En aquest cas, ha afirmat que els alumnes es poden reincorporar presencialment al centre perquè les evidències "diuen que més enllà del cas índex no es detecten positius en el mateix grup bombolla" i per això és "oportú" tornar al centre superada la quarantena. Cuenca ha reconegut que s'estan "clarificant disfuncions" al respecte.

Pel que fa als contagis, ha explicat que el 32,9% es donen a infantil i primària, el 35,8% en instituts (de secundària o també de batxillerat) i el 30% restant en altra tipologia de centres com d'educació especial o d'adults.

Educació aposta per la ventilació natural

D'altra banda, i com ja va fer el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha indicat que durant aquesta setmana s'enviarà un document als centres on es concretaran més les mesures a adoptar en relació a la ventilació. En línies generals, es demana tenir portes i finestres obertes entre 10 i 15 minuts entre hores lectiva i un mínim durant les classes. Els serveis territorials adaptaran aquestes indicacions generals per territoris per tal de buscar també el "confort" tèrmic en els territoris més freds.

Cuenca ha defensat que amb la ventilació natural "hi hauria d'haver suficient" ja que totes les aules tenen finestra. Des d'Educació s'indicarà el mínim a garantir però ha afirmat que "si es pot fer més, més".

Per últim, Educació ha anunciat l'ajornament durant un any de les eleccions al Consell Escolar, previstes per aquest any.