Ensenyar als nens a vèncer la mandra

A les reunions que els mestres mantenim amb les famílies, el tema de la mandra i les poques ganes de treballar apareix sovin

La mandra és la negligència i la manca d'esma o desig per realitzar alguna activitat. Moltes cultures la consideren un defecte de la condició humana i pel cristianisme és considerada com un dels pecats capitals.

Hi ha persones que no tenen mandra. Poques, però alguna hi ha. Gent que té la sort de sentir-se sempre activa i motivada i a qui no li costa posar-se en marxa cada matí.

Però desenganyem-nos. A moltes persones sovint ens costa arrencar i realitzar tasques que no sempre ens vénen de gust de fer. I els nens i, sobretot als adolescents, acostumen a ser mandrosos per definició i als adults sovint ens costa aconseguir que deixin de ser-ho.

La veritat és que a les reunions que els mestres mantenim amb les famílies, el tema de la mandra i les poques ganes de treballar apareix sovint. Els pares es desesperen i ens demanen consell per veure com poden ajudar als seus fills a deixar de ser tan ganduls i a inculcar-los la responsabilitat vers el treball i l'interès per la feina ben feta.

La qüestió és difícil d'abordar, però no impossible. Es tracta d'inculcar als més petits el valor de la constància i les rutines de feina per ajudar-los a vèncer la mandra. Per aconseguir-ho, disposem d'algunes tècniques que podem ensenyar amb paciència i perseverança, perquè els hàbits no s'adquireixen d'un dia per l'altre i cal consolidar-los a base de reiteració i constància. A saber:

 

  1. Predicar amb l'exemple, verbalitzant en veu alta que a nosaltres tampoc ens ve gens de gust fer determinades tasques, però que precisament per això, ens disposem a fer-les immediatament. Així, els nens veuran que a nosaltres, la mandra també ens envaeix sovint, però que intentem combatre-la. En acabar és bo manifestar satisfacció per haver enllestit una activitat que ens resultava costós de començar.
  2. Ensenyar que només tenim control sobre el present, perquè és important que els nens s'adonin que si deixem les coses per més endavant, se'ns pot presentar un imprevist que ens impedeixi fer el que volem. És important que els nens s'adonin que és convenient no demorar les coses per evitar les presses i per assegurar-nos de tenir-ho tot enllestit a temps.
  3. Ensenyar la regla dels 2 minuts. Cal explicar als més petits que hi ha tasques que s'enllesteixen en 2' o menys i que per tant, no val la pena demorar-les (posar-se el pijama, rentar-se les dents, parar taula, portar la roba a la rentadora...)
  4. Ensenyar el valor del compromís i de la recompensa per la feina ben feta, perquè és important que des de ben petits els nens entenguin que el compromís és un valor important que ens dóna credibilitat davant dels altres i que la feina ben feta aporta satisfacció personal.
  5. Establir rutines. Cal que els nens i adolescents comprovin que les rutines els ajuden a organitzar-se i que la gestió del temps és important ens aporta disciplina.
  6. Ajudar-los a enfrontar-se a les tasques. De vegades posar-nos a fer deures, recollir l'habitació o endreçar un armari se'ns fa una muntanya. Cal ensenyar als més petits a dividir les grans tasques en etapes més petites de manera que començar-les no els aclapari en excés.
  7. Cal ensenyar-los a evitar distraccions. Per tant, és bona idea oferir-los un rellotge que els ajudi a cronometrar el temps que dediquen a fer una activitat. Si es comprometen a no distreure's durant períodes curts (15', 20', 30') de ben segur aconseguiran ser més eficients. Amb tot, és important ser conscients que vèncer la mandra és un objectiu complicat que comporta temps de dedicació per part nostra i que no s'aconsegueix ni en un dia, ni en un mes. I per ser justos hem d'evitar queixar-nos si veiem que els més petits de la casa no posen interès a superar-la; perquè molts de nosaltres, que ja som adults, també tenim dificultats a l'hora de gestionar-la.


Així que si els vostres fills són uns mandrosos... Paciència! I no oblideu que no aprendran sols a no ser-ho. Si necessiteu orientació, aquí us oferim uns enllaços que us poden resultar útils: