Qui era Marie Curie?

Qui era Marie Curie?- Pares i Nens

Hola nens i nenes, avui us explicaré qui va ser Marie Curie, una dona científica molt important que no podeu deixar de conèixer, aquí va la seva història...

La Marie, que en realitat es deia Marja Sklodowska, va néixer el 7 de novembre del 1867 a Varsòvia, Polònia. Era la filla petita de 5 germans d'un matrimoni de professors. El pare era professor de secundària de matemàtiques i física, i la mare era directora d'una escola de senyoretes.

Sabíeu que en aquell moment gran part de Polònia estava ocupada per Rússia? Doncs Rússia va prohibir les classes de laboratori a les escoles i el que va fer el pare de la Marie, que li encantava el laboratori, va ser endur-se tot el material del laboratori a casa seva per ensenyar als seus fills a manejar-lo i a practicar. Marie, que era una nena desperta i brillant, va heretar l'afició a la física i les matemàtiques del seu pare.

Quan tenia 10 anys la van internar en una escola i després va assistir a una escola per nenes en la que es va graduar el 12 de juny de 1883 amb medalla d'or. Ja es veia venir que aquesta nena prometia força.

Quan va arribar el moment de fer els estudis superiors, el que aquí seria el batxillerat, no la van poder inscriure enlloc. Endevineu per què? Doncs perquè no acceptaven nenes, les nenes ja no podien estudiar més!!

Però els seus pares no es van donar per vençuts i la van inscriure en una institució (com una escola) clandestina (que vol dir secreta) on sí que admetien a nenes. Gràcies a aquesta escola va poder fer els estudis superiors pero a Polònia cap universitat la podia admetre com a alumna, tampoc era possible estudiar més.

Qui era Marie Curie?- Pares i Nens

(Per cert, en la part superior de les fotos podeu veure els 5 germans, que veieu a la Marie? És la més petita de totes... si, si, és la del mig! Aquesta que sembla tant morruda jajaja!)

I què va fer llavors? Doncs va agafar uns quants dinerets i va marxar a París, allà va poder matricular-se a la Universitat de la Sorbona. A París les dones podien inscriure's a la universitat però no era gens normal. En tota la universitat només hi havia 27 noies inscrites, us ho podeu creure?

En aquella època es creia que les dones no havien d'estudiar ja que això era feina dels homes, per poder treballar després i mantenir a la seva família. Les dones el que havien de fer era portar la casa i cuidar del marit i dels fills.

A París, va ser quan Marie va canviar-se el nom, recordeu que ella es deia Marja. Aleshores, per poder pagar-se els estudis i les seves despeses el que feia era anar a la universitat durant el dia i donar classes a les nits. La pobre Marie guanyava molt pocs diners, era molt pobre, vestia amb robes molt velles i no tenia quasi ni per menjar. Sovint del poc que menjava tenia desmais. Però es veu que era una noia de caràcter decidit, tot i que a la vegada era tímida. A les classes seia sempre a la primera fila i estudiava molt, al cap de pocs anys es va treure la carrera de física com a número 1 de la seva promoció.

Al acabar, va començar a treballar en un petit laboratori i va demanar una beca per seguir estudiant. Així va ser com es va treure també la llicenciatura de matemàtiques! Aquell mateix any va conèixer Pierre Curie, un noi llicenciat en física que es va enamorar d'ella. Un temps més tard es van casar.

Qui era Marie Curie?- Pares i Nens

Però es van casar de manera molt senzilla, ella no vestia de blanc sinó amb un vestit blau marí que després es va posar moltes vegades per treballar al seu laboratori. I sabeu què van fer per la seva lluna de mel? Com que tenien pocs diners, van marxar en bicicleta a viatjar per França, menjant poc i parant a dormir en albergs, és a dir, res de luxes!

Van tenir dues filles, la més gran, també va heretar la seva afició a la física i també va rebre un premi Nobel juntament amb el seu marit! Us ho podeu creure? Quina família oi? Però això va ser molts anys després...

Qui era Marie Curie?- Pares i Nens

Ara ve el més important: els descobriments de Marie Curie, estigueu molt atents...

Tot comença a partir de que Wilhelm Roentgen descobrís els raigs X l'any 1895. Sabeu què són oi els raigs X? Si que ho sabeu, són aquells raigs que permeten que surtin les radiografies i ens veiem el cos per dins.

Doncs la Marie estava molt interessada en els nous tipus de radiació, i ella va ser la primera en utilitzar el terme "RADIOACTIU" per descriure els elements que emeten radiacions quan es descomponen els seus nuclis (això últim ja és més complicat).

Doncs bé, va començar a investigar en aquestes radiacions i el seu marit va començar a investigar amb ella. Van descobrir 2 nous elements, molt important!! I els hi van posar dos noms… quins noms els hi haguéssiu posat vosaltres? Doncs la Marie va posar al primer element el nom de POLONI, endevineu per què?.... vinga, segur que sí! Doncs per Polònia, la seva terra natal, és clar. Al segon element li van posar de nom … RADI, pel terme que ella va començar a utilitzar de "radioactiu", com havíem dit abans.

Aquests dos elements tant importants que van descobrir, el POLONI i el RADI, van ser tant i tant importants que de tant importants els hi van donar el PRIMER PREMI NOBEL, "Atorguem el Premi Nobel de Física a Marie i Pierre Curie"!

Qui era Marie Curie?- Pares i Nens

Això va ser un gran pas de la història, era la primera vegada que una dona rebia un premi Nobel!! Però mentre que al Pierre li van reconèixer molt i molt donant-li una plaça de professor a la universitat a ella no, perquè és clar, les dones no podien ser professores a la universitat, coses de l'època…

I finalment l'any 1911, va tornar a rebre el segon Premi Nobel!! No ho trobeu una passada? Guanyar un Premi Nobel és dificilíiiiiiiiiiiiiissim!  Aquest cop el premi era de Química, per les investigacions del radi i els seus compostos, i també va ser un premi en solitari perquè el seu marit Pierre havia mort temps abans.

Marie Curie va morir el 4 de Juliol del 1934 sabeu per què? Doncs tristament perquè en aquell moment no se sabia que aquests elements radioactius eren dolents per l'home si hi estaves en contacte constant i durant llarg temps, i la Marie, al treballar sense protecció, va morir per aquest contacte llarg i continuat que hem dit.

Però el que ens ha deixat aquesta gran dona és enorme!! El que ella va investigar ha permès evolucionar enormement la ciència i la medicina. Per exemple, avui dia, molts càncers es curen gràcies a tot el que ella va descobrir.

I sabeu què? Era amiga d'Albert Einstein, qui va dir d'ella que era una de les poques científiques que no es va corrompre per la fama.

Bé amics, espero que us hagi agradat molt la història de la Marie, una nena, noia i dona extraordinària!

Fins aviat!

JP