Nens i nadons amb al·lèrgia. Al·lèrgies alimentàries, a pòl·lens, a antibiòtics, l'asma, la dermatitis atòpica. Per què sorgeixen i què poden fer els pares?
Les patologies al·lèrgiques estan augmentant sobretot als països desenvolupats i en aquests, entre la classe mitjana alta del mitjà urbà. Hi ha moltes teories que intenten explicar aquest fenomen d'augment de les al·lèrgies que segurament es deu a la suma de múltiples factors.
Una de les teories més acceptades en la Higienista, sembla que estem dissenyats per viure en un món que ens ataqui constantment i així estimulem el funcionament del nostre sistema defensiu. Però com actualment l'ambient cada vegada és més net, no arribem a contactar amb els milers de microorganismes que arribaven a contactar als nostres avantpassats i el nostre sistema immunitari es ressent.
Altres òrgans davant la falta d'ús s'atrofien, per exemple els músculs en les immobilitzacions perllongades quan tractem una fractura òssia, després hem de recórrer a la rehabilitació.
Que el nostre sistema immunitari s'atrofiï seria perillosa doncs tard o d'hora alguna infecció podria acabar amb nosaltres. És a dir el nostre sistema immunitari ha de mantenir un nivell d'activitat i si en el mitjà en el qual vivim no troba estímuls adequats comença a buscar-se uns altres per estar actiu: en aquesta cerca dóna per bons estímuls no adequats.
Un dels estímuls que ha anat desapareixent és el dels paràsits intestinals. De fet, els pediatres quan revisem una anàlisi de sang i com estan les defenses, quan trobem un tipus de cèl·lules anomenades eosinòfils (les especialitzades en la lluita contra els paràsits) sempre pensem en paràsits primer i en al·lèrgies després doncs són també les cèl·lules més freqüentment implicades en les reaccions al·lèrgiques.
Aquestes cèl·lules, en poblacions que no tenen paràsits com la classe mitjana alta dels països desenvolupats; no tenen gens que fer i busquen altres "elements estranys" als quals enfrontar-se, dels quals defensar-se.
L'al·lèrgia pot manifestar-se de moltes formes, en funció de la predisposició de cadascun i de la forma amb que cadascun contacta amb l'agent capaç de produir l'al·lèrgia.
Les localitzacions més freqüents són les tres portes/barreres d'entrada que tenim en el cos: la pell, les vies respiratòries i la via digestiva.
Formes de manifestació de l'al·lèrgia
- En pell solen aparèixer: èczemes, prurigo, urticàries.
- En les vies respiratòries: rinitis, bronquitis.
- En la via digestiva: al·lèrgies als aliments amb vòmits, diarrees o simplement estancament en el guany de pes.
- En els ulls també són freqüents les conjuntivitis.
Independentment de qual sigui el focus inicial de la reacció al·lèrgica, depenent de la intensitat de resposta del sistema immune pot estendre's a qualsevol altra localització i de vegades fer-se generalitzada i molt intenses com en el Xoc Anafilàctic.
Article escrit per Eugenia Fernández-Goula, pediatra de Tu pediatra online