Coneix a Yessica de Rejuega

Comencem amb una nova secció: les entrevistes. Un espai que ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres per mostrar-vos persones que admirem per com són i per allò que fan...

Per començar, tenim el plaer de fer-ho amb la Yessica de Rejuega, una experta del joc infantil i de la qual cada dia aprenem moltíssimes coses gràcies a les seves publicacions i suggeriments.

  • Què és Rejuega?

Rejuega és un lloc on es troben pares, mares i educadors que busquen idees sobre el joc infantil i troben inspiració i reflexions que encenen el seu nen interior apropant-los millor al nen que acompanyen. Un lloc on trobar idees i reflexions sobre aquelles coses que tenim tots al cap.

Entrevista Rejuega

  • Com sorgeix el projecte?

Sorgeix com una necessitat interior d'explicar coses que jo veia que estaven passant amb la infància que no m'agradaven, sobretot en veure com es cremaven etapes ràpidament. Quan era petita vivia en una gran ciutat però tenia la sort de tenir uns avis que vivien al camp, llavors tenia un contrapunt que em feia parar, em feia tocar la terra i vaig dir: "Què està passant aquí?". Cada vegada els nens estan més endollats a la tecnologia, tenen poques relacions socials i poc contacte amb la naturalesa perquè estan tancats a casa seva. Tenen menys temps per jugar. Veia que això no ho volia per als meus fills sinó que volia una infància lenta, gaudida i compartida. I vaig veure que no era la única que buscava això pels seus fills, el meu entorn ho anava descobrint amb mi. Així que vaig pensar: "Doncs farem alguna cosa". Va ser arran de la segona maternitat que vaig iniciar el projecte, ara al febrer farà dos anys.

  • Què significa el nom de Rejuega?

Rejuega surt, d'una banda perquè sóc argentina i el "re" és un emfatitzador: rebueno, relindo... Així que rejuega significa que has de jugar, que el joc és espectacular. D'altra banda ve de reutilitzar, donar-li a la joguina un cicle de vida diferent, que els nens en tinguin poques però que vagin rotant. I també pel propi concepte de Rejuega, recuperar aquest joc que tenim interior i posar-nos a jugar una altra vegada encara que siguem grans, el joc no s'atura. Redescobrim amb els nens el nostre joc interior.

  • Qui és Yessica Clemente?

És una dissenyadora industrial que de sobte es va trobar amb una cosa que no havia pensat mai, que és la infància, els nens petits. A mi els nens ni m'agradaven, de fet no volia ni tenir fills però un dia se'm va despertar l'instint i va ser descobrir-me una altra vegada. En el meu cas va ser aquesta espurna que veia en els nens que sempre són els que emboliquen la troca i fan el pallasso i vaig veure que jo encara tenia molt d'això. Així que un dia vaig penjar les botes de dissenyadora industrial i vaig decidir dedicar-me a això, vaig decidir apostar per un canvi personal i social sense perdre la meva mirada creativa, els meus coneixements en processos i materials i el meu llenguatge proper.

Entrevista Rejuega

  • Com especialista en el joc infantil, com jugues amb els teus fills?

Intento jugar cada vegada menys, perquè em vaig adonar –sobretot amb el primer– que jugava massa, que no és dolent però sempre que tingui els seus espais de joc lliure i personal. Procuro donar-los el seu espai i el seu temps per què a poc a poc vagin descobrint el seu propi joc.

El nostre joc diari consisteix a buscar el joc en petites coses quotidianes, quan acabem de sopar fem un joc de paraules, o fem una guerra de pessigolles, ... i després sí, els caps de setmana sortim a la natura, tenim jocs de taula o fem cabanes però procuro que el màxim de temps el tinguin per a ells. Jo vaig observant i procuro trobar jocs específics per a cadascun d'ells.

  • Com a divulgadora del joc, quin paper té per tu la joguina?

És una eina i com tota eina pot ser de millor qualitat o pitjor i pot ser útil pel nen o no. Pot ser de molt bona qualitat i no servir per res si l'hi proposes a un nen en un moment que no toca, el nen ni se la mirarà. Però està clar que com més qualitat tingui més profit li podrà treure el teu fill a la joguina. Perquè la joguina no proporciona joc, és el nen qui treu el joc de la joguina.

  • Quan parles de qualitat, a què et refereixes?

Doncs al tipus de material i a la diversitat de joc que podrà extreure'n el nen. El material, si és natural i variat millor perquè li proporcionarà més sensacions despertant així els seus sentits. Que no tot sigui plàstic –que a veure, els meus fills tenen legos i playmovils i els encanten– però també tenen el contrapunt amb joguines de fusta, teles... I de diversitat de joc per què com menys coses tingui la joguina més coses en podrà treure el nen d'ella, més posarà en marxa la seva creativitat i més joc interior extraurà. No hi ha res millor per exemplificar-ho que els blocs de construcció: no tenen instruccions i pots trobar a nens de diferents edats jugant en un mateix espai i cadascun creant el seu propi món que després ells mateixos uniran. Doncs és aquest tipus de joc el que els dispara la creativitat i els pot servir per a tot.

Entrevista Rejuega

  • Ets una gran defensora del joc tradicional. Com podem combinar-ho amb l'irrupció de les noves tecnologies?

Està a les nostres mans mantenir el joc tradicional, ja que fora guanya el joc tecnològic. És una lluita perquè el món tecnològic és molt temptador per ells i estan rodejats per l'entorn en què es mouen, però el que és important és poder trobar un equilibri en el qual tots ens sentim bé. Nosaltres el que fem és dosificar, fer un pla d'hores a la setmana i dosificar. Tampoc es tracta de veure el primer que ofereixen, nosaltres tenim tele per Internet i seleccionem els continguts que creiem aptes per als dos. I amb els jocs d'ordinador i aquestes coses doncs també, molta selecció, paciència i constància.

  • Quin consell donaries als pares a l'hora de jugar amb els seus fills?

Jo crec que el bàsic és seure a terra, baixar a l'altura del nen per començar a comprendre el seu món, per canviar la nostra mirada i deixar-se portar. No té més, el nen ja et ficarà en el joc que vulgui fer o jugar. Has de sentir-te bé i amb ganes de jugar perquè si no li transmets al nen que tens pressa per acabar. Si no et sents còmode jugant, és millor agafar un diari o un llibre i seure a observar, a meravellar-te amb les coses que fan. A partir d'aquí, crec que potser no el primer dia, ni el segon però el tercer, ja deixes el llibre a un costat i et poses a jugar amb ell. És anar trobant un fil de connexió amb el nen, però si no observem i no coneixem com juga, el que necessita o en quin món es troba no tindrem un feeling com per seure i jugar.

Entrevista Rejuega

  • A les xarxes socials has creat diversos moviments que han tingut molt èxit. Explíca'ns en que consistien.

El primer que vaig fer va ser #JugarEsEsencial pel Dia Internacional del Joc, que vaig demanar a la gent per xarxes socials que compartissin maneres de jugar, tant de nens com de grans. Va ser brutal com la gent va participar i compartir. A partir d'això vaig fer un vídeo que és una mica l'essència del que és el joc i jugar i crec que realment va arribar al cor. Al vídeo es busca conscienciar una mica a l'adult perquè recordi com jugava de petit i que això segueix estant allà.

I abans de Nadal vaig crear #HoyDisfrutaJugando que consistia a preguntar amb quines joguines els agradava jugar, per sortir una mica de les joguines que proposen a la tele que a vegades s'allunyen de les experiències personals. Al final va sortir un catàleg de joguines preciós i ara aniran venint més propostes en el futur.

Moltíssimes gràcies Yessica per aquesta preciosa entrevista i mostrar-nos una miqueta de qui ets i què és Rejuega.