contingut promocionat
MGC Mútua L

 

5 trucs perquè els teus fills mengin de tot

És molt habitual forçar els nens a menjar, fins i tot quan no tenen gana, només perquè ha arribat l'hora de fer-ho

Qui no té a casa un perepunyetes que "no menja de res", al qui només li agraden les hamburgueses del "burger" i els donuts? Sí, els elaboradors d'això que hem vingut a anomenar "menjar escombraries" saben el que fan i carreguen els seus productes de sucre o de dubtoses salses preparades amb greixos també poc recomanables... Però aconsegueixen el que volen: enganxar el nen a aquests sabors fàcils. Tot és qüestió d'educació, és clar, i perseverant pots
aconseguir que el teu fill mengi de tot. Aquí et proposem alguna estratègia que pot fer el procés més suportable.

1. Sigues tu el seu model

Els fills tendeixen a imitar el que fan els grans, i la idea és que això també passi amb l'alimentació. Diversos estudis han suggerit que els canvis en la ingesta d'aliments dels pares tendeixen a influir positivament en els petits. Si veuen que els grans prenen molta fruita i verdura, la canalla també ho farà. Hauries, per tant, de fer l'esforç de menjar tots junts i que et vegi menjar el mateix que li posis al plat. Anàlogament, si veuen que altres nens i nenes mengen alguna cosa que es mostraven reticents a menjar, també tendiran a fer-ho.

 

MGC Mútua B

 

2. Oblida allò del "nen, menja!"

És molt habitual forçar els nens a menjar, fins i tot quan no tenen gana, només perquè ha arribat l'hora de fer-ho. És clar que pot ser un truc: poden al·legar que no tenen gamma per evitar de menjar-se la mongeta tendra. Però tu saps a quina hora va fer l'àpat anterior (i què va menjar) i saps, per tant, si té gana. És fonamental que portis un control real de què menja, de manera que tingui sempre gana a la mateixa hora. Així i tot, no has d'obligar més enllà del que és raonable. Diversos estudis han mostrat que quan se'ls obliga a menjar el que tenen davant mengen menys que si simplement un seu davant el plat i s'arma de paciència. Cal tenir en compte que obligar-los a menjar una cosa determinada té el risc que desenvolupi un odi visceral cap al plat en qüestió, aversió que pot durar fins a..., bé, durant tota la vida.

3. Posa-li també alguna cosa que li agradi

També s'ha comprovat que si amb la mongeta verda poses unes patates fregides, serà molt més probable que s'ho mengi tot. O, dit d'una altra manera, barreja coses noves amb el que saps que li agrada. També es menjarà abans les mongetes si li poses una mica de quètxup, si li agrada (i a quin nen no li agrada?). Es tracta de disfressar el gust bàsic del nou aliment; si les endívies li resulten amargues, prova de posar-hi algun agent endolcidor, que podria ser fins i tot una mica de sucre. Una vegada que s'hi acostumi, acabarà per menjar-s'ho sense l'afegit. Hi ha diverses investigacions que avalen aquesta estratègia.

4. Deixa que cuini amb tu

Pot ser una bona manera que adoptin bons hàbits nutricionals. Si prepareu junts el seu sopar i s'encarrega d'alguna tasca fàcil per cuinar, és molt més probable que provi el plat en qüestió, ja que s'asseurà davant amb la il·lusió d'haver-ho cuinat. També pots motivar-los, demanant-los que t'ajudin a fer la llista de la compra, per exemple, una activitat que promourà, a més, la seva responsabilitat.

5. La teva imaginació al poder

Com més creatiu siguis, més bona serà la resposta dels petits. Inventa't noms divertits: "espinacs amb superpoders" o "pastanagues BugsBunny" o "mongetes amb raigs-x", o qualsevol altre que associï el plat als seus superherois favorits o les seves sèries de dibuixos animats. Tot s'hi val a l'hora de convèncer un nen perquè mengi més fruita i més verdura o més peix blau o, bé, tot això que saps que forma part de la dieta mediterrània. I, sobretot, que mengi menys menjar porqueria, incloent-hi les llaminadures i els aliments amb excés de sucre. A la llarga, a més, serà més feliç!