Sortides i excursions amb nens
Excursió pel Camí de Ronda de S'Agaró
Els camins de ronda travessen el nostre país de nord a sud per la costa, la majoria formen part del GR92.
[su_quote]El camí de ronda és un camí costaner que ressegueix l'abrupte litoral de la Costa Brava entre les localitats de Blanes i Portbou. Es tracta d'un camí històric que va ser creat amb les funcionalitats bàsiques de comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, al mateix temps que garantia als pescadors i mariners de cabotatge el retorn als ports d'origen en el cas que la seva barca naufragués contra les roques del litoral, però sobretot va ser utilitzat per al control del contraban i l'estraperlo o mercat negre marítim per part de les autoritats estatals [/su_quote]
Si bé la data de construcció del camí de ronda és incerta, podem suposar que és un camí mil·lenari que s'utilitzava per a la comunicació del litoral des d'època remota, però el nom de camí de ronda es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i guàrdia civil per fer "la ronda" i controlar les activitats il·legals de contraban i estraperlo que es realitzaven a la costa (http://www.camideronda.com)
Pel que fa a la Costa Brava, al Baix Empordà, trobarem camins més planers i a mida que pugen cap a l'Alt Empordà, es tornen més agrests; amb més dificultat que es compensa amb paisatges espectaculars. En la major part del seu recorregut voregen les cales de la Costa Brava.
Els del Baix Empordà no presenten grans dificultats per anar amb nens que caminen i ofereixen vistes precioses de les cales. Cal anar amb compte perquè molts dels itineraris són de via estreta i sense proteccions. No us aconsello anar-hi amb cotxets, ja que en molts trams hi han escales.
Aquest tram del camí de Ronda és diferent de la resta. És més un ample passeig que un camí de ronda habitual. No és gens escarpat, ben al contrari, tot el camí és molt ample, segur i planer. Té una longitud aproximada de 1,5 kms i l'anada es recorre en 20 minuts.
El nostre punt de sortida és al final de la platja de St Pol de S'Agaró, just davant dels anomenants "Banys de S'Agaró", unes vistoses casetes de fusta de colors que fan de vestidors a la platja i que es poden llogar en època estival. Pertanyen al restaurant, la Taverna del Mar.
Just passades les casetes comença el camí de ronda, vorejant l'Hostal la Gavina, que realment no és un hostal sinó un hotel de 5 estrelles del 1932, i molt conegut en la zona.
Ja des del principi, trobem el mirador de Punta de Pau, des d'aquest balcó les vistes són impressionants. La Punta d´en Pau es troba separada de la terra per un canal estret i poc profund.
A més dels penya-segats, una de les pecularietats d'aquest camí de ronda és l'arquitectura, ja que aquest tram transcorre al costat de magnífiques mansions i jardins de la burguesia catalana de principis del segle XX.
Més endavant trobarem una illa plena de gavines, que just s'anomena així "l'illa de les Gavines".
Després veurem Cala Pedrosa, aquí hi ha un mirador en un templet, amb vuit columnes en els Esculls de la Font.
Es pot baixar fins a Cala Pedrosa, una petita cala de 20 mt de longitud i sorra gruixuda, la típica caleta sense cap mena de servei que la fa molt autèntica.
El nostre punt final és la platja de Sa Conca, baixant les escales trobem una gran platja, de quasi 400 metres de llarg amb un illa al mig, l'illot de Sa Conca que la divideix en dos. La primera cala és de sorra més fina, podem acabar la passejada amb una remullada o refrescant-nos en algún dels dos "xiringuitos" que disposa. També hi ha un parc infantil a la sorra i està equipada amb dutxes.
La cala que continua és més rocosa, que convida a fer snorkel gràcies al seu fons de roques hi ha força vida submarina.
Ens trobem a la Punta de Pinell, al final trobarem unes escales, si les pugem anirem a fer cap a la Marina de Port d'Aro, a Platja d'Aro.
Passegem al voltant de magnífiques construccions i fins i tot per sota d'alguna d'elles, com en aquest cas. O veurem les escales que baixen fins els embarcadors com a la Cala de Vaques.
I fins aquí arriba l'excursió. Val la pena aprofitar l'estiu per fer aquestes sortides que voregen el mar, de vistes tan privilegiades, i que a l'hivern són més incòmodes i menys agradables de fer pel fred i la humitat.
Fins la propera!