Com gestionar la gelosia entre els germans

Per intentar frenar la gelosia, hem de posar en marxa una estratègia per frenar aquest sentiment normal però tòxic

Les relacions entre els germans comencen en la infantesa i s'estenen al llarg de la vida. Els germans són unes de les persones més importants que tenim a la vida amb una relació molt estreta. La relació entre germans és la primera interacció amb el món social. Els germans han de conviure en la mateixa casa, sovint en la mateixa habitació i compartir experiències, aliments, roba i molt més. També han de compartir pares, avis i àvies, tiets i tietes i de vegades poden sorgir certa gelosia.

A més, la relació durant la infància i adolescència depèn la relació que establiran quan siguin adults i afectarà la relació amb altres persones. Per intentar frenar la gelosia, hem de posar en marxa una estratègia per contra aquest sentiment normal però tòxic.

 

  1. Com a adults que som hem de ser capaços de comprendre la gelosia com un procés normal. Encara que aquest sentiment no és positiu és normal. En el cas del primer fill acostumat a tenir els pares disponibles només per a ell, l'arribada d'un nou membre és difícil d'assumir i necessita comprensió i paciència dels pares. Encara que hàgim treballat la gelosia abans de l'arribada del nou germà o germana, aquesta pot aparèixer en el mateix moment o més endavant. La gelosia pot aparèixer de manera agressiva cap al nou integral i cap als pares fins a fer una regressió d'aspectes ja aconseguits com menjar sols, fer-se pipí... Si succeeix hem de ser respectuosos encara que siguin una situació indesitjable i pesada.
  2. Si es produeixen baralles hem d'actuar amb l'objectiu de frenar aquests enfrontaments i cohesionar la seva relació. Hem de deixar que parlin, prenguin decisions i es relacionin. Després hi dialogarem amb els dos per esbrinar que passa, sense judicis previs i escoltant les dues versions. En tot moment hem d'oferir suport als dos, buscar solucions i que expliquin que senten i el que necessiten.
  3. Sovint és desgastador i difícil afrontar aquests canvis, però hem de ser conscients que som els adults i tenim més eines. Hem de guiar-nos per l'instint i el sentit comú i si no sabem per on anar cercar ajuda.
  4. Sempre cal posar límits davant un comportament violent i impulsiu d'un fill cap a un altre. La violència i l'agressivitat no s'han de permetre en cap cas i no les frenarem amb més violència per part nostra siguin crits, càstigs, calbots... si no estem reforçant que la violència és la via correcta. Encara que sigui molt difícil hem de fer un esforç, expressin les seves emocions i donar-los pautes per resoldre els possibles conflictes d'un altre forma. 
  5. Perquè no aparegui aquest sentiment hem de passar temps sols amb cada infant. Encara que es tracti de poc temps hem de ser capaços de trobar un espai per estar tot sol amb cada fill sense exigències, un moment per gaudir de l'altre, jugar, comunicar-nos amb ells i reforçar la relació.
  6. Cada nen o nena és diferent i necessita el seu propi espai sigui una habitació o una zona de l'habitació, perquè tinguin el seu lloc.

Tractar la gelosia no només millorarà la relació entre germans i la vida familiar, sinó que la família estarà més unida i crearà un comportament per a tota la vida.