Els beneficis de les excursions per als nens- Pares i Nens

Psicologia infantil

Els beneficis de les excursions per als nens

A la dècada de 1970 al 1980 els nens passaven més de 2 hores a l'aire lliure entre setmana i més de 9 els caps de setmana sense importar el clima. Un estudi realitzat l'any 2013 va trobar que els nens i nenes passen més d'una hora a l'aire lliure entre setmana i més de 4'5 els caps de setmana, quasi la meitat de temps.

Sovint ens trobem que l'únic moment en que els nostres fills i filles estan a l'aire lliure entre setmana són en les hores de pati de l'escola. Els caps de setmana, masses vegades, ens acontentem en sortir un parell d'horetes al parc a les tardes.

Cada vegada ens costa més i més motivar els nens i nenes a sortir de casa, desenganxar-los dels ordinadors, les tauletes, les televisions i els mòbils per anar a fer un vol a l'aire lliure. I ja no parlem quan decidim fer alguna excursió, si no hem estat una disciplinada família excursionista que els hem habituat des de petits.

Al cap de la setmana, realment les nostres criatures estan molta estona en espais tancats i molt poc a l'aire lliure, un fet preocupant que afecta al seu comportament. Richard Louv en el seu llibre titulat "El darrer nen als boscos" va utilitzar el terme "trastorn per dèficit de la natura" per descriure els problemes de comportament que desenvolupen els infants que passen molt poc temps a l'aire lliure i en contacte amb la naturalesa.

Experts han detectat que els nens i nenes de ciutat són més insegurs, nerviosos, moguts, tenen un pitjor control del seu moviment, són menys àgils, són menys autònoms, més impacients, i poden presentar problemes d'obesitat, estrés, trastorns d'aprenentatge, hiperactivitat, fatiga crònica i depressió entre d'altres.

I és que si observem el comportament dels animals, sense anar més enllà, podem entendre que a nosaltres i als nostres fills ens pugui passar el mateix. Què passa quan a un animal se'l té per un llarg temps en un espai tancat? O els nostres fills, no heu observat mai què passa quan plou i han de passar tot un dia tancats a casa? Es posen molt nerviosos.

Anem a veure doncs, quins són els beneficis del contacte amb la natura en els nens i nenes:

1- Desenvolupament de les capacitats motrius.

El poder gaudir d'un gran espai per córrer i moure's poden desenvolupar la motricitat gruixuida sense límits, sense que ningú els estigui dient que trencaran res, que es poden fer mal etc... També desenvolupen la motricitat fina quan manipulen, per exemple, petites pedres, palets, fulles i juguen amb tots aquests materials naturals desestructurats.

2- Exercici físic i hàbits saludables.

D'aquesta manera els nens exerciten la seva musculatura, oxigenen el seu organisme, incrementen la seva capacitat pulmonar etc... Estan agafant hàbits saludables que permetran prevenir problemes de sobrepès i obesitat, i a la vegada, estem augmentant la probabilitat que aquest hàbit es mantingui en un futur.

També descarreguen tensions, segreguen endorfines i els ajuda a dormir millor.

3- Millora de l'estat d'ànim i autoestima.

Anomenen "exercici ecològic" a l'exercici en presència de la naturalesa que expliquen té beneficis únics que van més enllà dels beneficis que pot aportar fer exercici físic en un espai tancat.

Estudis han trobat que aquest exercici envoltat de naturalesa produeix millores quantificables en l'estat d'ànim i autoestima. Per exemple, sentir com baixa l'aigua d'un riu o el cant dels ocells en el bosc mentre es va en bicicleta o senzillament caminant.

4- Desenvolupa la creativitat.

La naturalesa és un espai il·limitat que desperta la curiositat dels nens i nenes i la seva creativitat per explorar i manipular l'entorn. Els materials no són estructurats, i això permet que la imaginació voli.

5- Desenvolupa l'autonomia i la capacitat resolutiva.

Enmig de la naturalesa els nens i nenes es tornen més autònoms, i si no ho són, aprenen a ser-ho. Per exemple, per arribar a un lloc han de travessar un riu. Cal buscar una solució i cal dur-la a terme. Això implica seguretat en un mateix i autonomia per fer-ho, potser els pares podran ajudar o potser l'haurà de travessar tot sol.

6- Desenvolupa habilitats sensorials i emocionals.

Tots els sentits s'activen i hi ha un munt d'estímuls sensorials: olors, sorolls, sensacions etc... que estan impactant en el seu cervell i creant milions de sinapsis nervioses. Això és aprenentatge.

I també emocionals, com es senten els infants, poden sentir sorpresa si veuen per exemple, sortir una sargantana de sota una pedra, excitació davant l'aigua freda, alegria al sentir el vent a la cara etc...

7- Augmenta l'atenció i la concentració.

Aquesta exploració, curiositat, aquest entorn sensorial tant atractiu fa que els nens i nenes siguin capaços de posar atenció en allò més insospitat així com la màxima atenció. Per exemple, observant un petit animaló, una fulla com baixa per un petit riuet d'aigua etc...

En definitiva, les excursions a la naturalesa influeixen en el benestar psicològic i emocional de les criatures i desenvolupa les capacitats intel·lectuals.

Maria Montessori explicava que les majors aportacions del contacte amb la naturalesa: (font: La Vanguardia)

Abans dels 6 anys són:

  • L'exploració sensorial
  • L'enriquiment i el control del moviment
  • La millora de l'autocontrol
  • La millora de la capacitat per enfocar l'atenció
  • El respecte

Entre els 6 i els 12 anys són:

  • Aprendre a relacionar
  • Aprendre a observar
  • Aprendre a pensar de forma raonada
  • Aprendre a senir-se bé amb ells mateixos

A l'adolescència són:

  • Contribueix a formar la persona social
  • Contribueix a exercitar la responsabilitat
  • Contribueix a exercitar la llibertat i l'autonomia
  • Els proporciona seguretat

I no hem de deixar de banda l'educació en valors. Els nens i nenes aprenen a respectar la natura, a admirar els éssers vius, a conviure amb ells, a valorar les coses petites i les petites satisfaccions. No totes les coses gratificants surten d'una tauleta o d'un ordinador, la majoria de coses que ens fan feliços surten de la relació amb les persones, la naturalesa i els éssers vius. Un dia en família, sense mòbils, compartint experiències, creant records és un gran tresor per a tots.

Bé doncs, així que ja sabeu famílies, de la gran importància que té el fet de que els nostres fills i filles facin excursions, els traiem a la naturalesa, i si nosaltres no ho podem fer, sempre els podem inscriure en algun grup excursionista, algun cau o esplai on ho puguin fer en grup.

A partir de la propera setmana des de Pares i Nens publicarem rutes de la mà de la nostra col·laboradora Mari Jo de Petites Rutes per començar a fer excursions per Catalunya en família.