De vegades no ens adonem o no donen importància a estar massa atents a la pantalla FOTO: Cedida

Psicologia infantil

Com afecta els fills la criança distreta?

Hem de ser conscients de la importància d'establir una comunicació directa i positiva amb els nostres fills

Els experts anomenen criança distreta, a l'hàbit de pares i mares d'estar més pendents del telèfon mòbil que dels fills. Aquest mal hàbit d'estar a la mateixa habitació sense estar pendents dels menors influeix de manera negativa a la criança dels fills.

Hem de ser conscients de la importància d'establir una comunicació directa i positiva amb els nostres fills. Els pares i mares hem d'estar presents, físicament i en el seu pensament i la seva atenció, quan estem amb ells. De vegades no ens adonem o no donen importància a estar massa atents a la pantalla i provoca conseqüències molt negatives:

  • Ens desconnecta dels nostres fills: encara que estem al seu costat, si volem aprofitar un temps compartit amb ells i mirar el telèfon és incompatible.
  • Donem mal exemple: els nens fan el que veuen, i si fem un ús excessiu de les pantalles en presència dels nens, ells ho veuran com normalment.
  • Se senten ignorats: els fills necessiten sentir que els pares els acompanyen, els escolten i els comprenen. Si estem permanentment pendents del mòbil, se senten desplaçats i invisibles.
  • Desenvolupen un comportament similar amb la resta de persones: el nostre comportament els dona pautes per desenvolupar el seu propi comportament, ignorant a altres persones.
  • Perdem bons moments i ells també ens perden: el temps juntament amb els teus fills és molt important i no tornarà, no ho desaprofitem mirant pantalles. 
     

Com evitar una criança distreta?

  • Posa el mòbil en silenci. Quan estem amb els fills, posarem les notificacions del mòbil en silenci i l'evitarem mirar cada poc.
  • No responguis trucades ni missatges que poden esperar. Aprèn a distingir el que és urgent del que no ho és. 
  • Apaga el mòbil durant els àpats o deixa'l a una altra habitació. És un moment de comunicació en família que mereix tota la nostra atenció.
  • Estableix moments de connexió. Estipula horaris en què els teus fills no estiguin amb tu per utilitzar el mòbil. Quan estigui a l'escola, a l'extraescolar o quan dormi.