Hem de deixar clar que els pares tenim l'última paraula respecte a l'ús del mòbil FOTO: Cedida

Nens i nenes

El primer mòbil

Com a pares hem de ser conscients que el mòbil és, amb diferència, l'objecte més preuat pels nens i adolescents d'avui

L'època de Nadal és el temps de regals per excel·lència i segurament a molts dels vostres fills els Reis o el Pare Noel els hauran portat el primer mòbil. És el moment més desitjat per a ells i més temut per a nosaltres, sobretot, si el fill és fill únic o el primer dels germans a tenir-ne.
Com a pares hem de ser conscients que el mòbil és, amb diferència, l'objecte més preuat pels nens i adolescents d'avui, la qual cosa no ens ha d'estranyar, perquè també ho és per a la majoria de nosaltres. Pels nens, tenir mòbil propi amb connexió a internet suposa deixar de ser un pringat instantàniament. Sota el seu prisma, l'accés al mòbil implica canviar de pantalla i passar oficialment a formar part del món adolescent que consideren tan llaminer. Poder rebre i enviar missatges per whatsapp, escoltar música pel carrer o clicar un like quan els ve de gust empodera de mala manera al preadolescent que es converteix en propietari d'un número propi de mòbil per primer cop. L'emoció és espectacular i com a pares és important aprofitar l'eufòria del moment per posar unes normes d'ús clares i contundents que anirem modificant amb el temps. Cada família haurà de fixar-les en funció de la seva manera d'entendre l'educació i la relació que pretenem tenir amb la tecnologia; però és evident que el mòbil marca un abans i un després respecte a la interacció dels nostres fills amb el món i hem de deixar ben exposades les línies vermelles que no estem disposats a deixar-los creuar. Aquí us proposem algunes idees perquè cadascú les adapti com cregui convenient.

  1. El mòbil és personal, però la contrasenya d'un menor ha de ser coneguda pels adults.
  2. Hi ha d'haver un horari d'ús i mai es podrà utilitzar el mòbil a taula o a partir de determinada hora a la nit.
  3. El mòbil s'ha de carregar fora de l'habitació.
  4. Cal fer un llistat de les activitats que podem fer amb el mòbil (parlar, xatejar, escoltar música, fer fotografies) i les que no (donar-se d'alta a xarxes socials, canviar la configuració, desactivar la ubicació, ocultar l'última hora de connexió...) Cada família haurà de concretar les que cregui més oportunes.
  5. Cal contestar sempre amb rapidesa a les trucades o missatges familiars.
  6. Cal parlar sempre amb correcció i de forma educada. I en el cas dels xats, cal recordar que les paraules queden per escrit i poden ser interpretades de formes molt diferents.
  7. Està prohibit portar el telèfon a l'escola o caldrà apagar-lo només entrar.
  8. Queda prohibit criticar, burlar-se o queixar-se d'algú per xat. Si hi ha una conversa inadequada, cal no participar i si les burles o comentaris van dirigits a nosaltres, cal comunicar-ho als pares abans de contestar.
  9. Cal vigilar amb les fotografies i anar amb compte amb el postureo. Provoca comentaris que poden resultar perjudicials. Tanmateix, no penjarem mai fotos dels altres ni amb el seu permís, ni molt menys sense ell.
  10. En un lloc públic mantindrem el mòbil en silenci per no molestar ningú.
  11. Internet és una font d'informació genial, però també està plena de contingut inadequat. Accedir-hi d'amagat ens farà perdre la confiança.
  12. El punt més important de tots: hem de deixar clar que els pares tenim l'última paraula respecte a l'ús del mòbil i si per alguna raó un dia decidim que el telèfon s'ha de quedar a casa o el confisquem per l'incompliment d'alguna norma establerta, el fill ho haurà d'acceptar encara que s'enfadi, perquè els pares són els qui paguen el mòbil i assumeixen la responsabilitat del seu ús i és la seva potestat decidir sobre el que convé o cal fer en determinades ocasions.


Insistim que cada família és un món i cadascú ha de posar els límits que consideri adequats; però és aconsellable ser contundents al principi, perquè sempre serem a temps de ser més flexibles i permissius. El que ens interessa per sobre de tot, és que els nens se n'adonin que un mòbil no és una joguina qualsevol i que és la seva responsabilitat fer-ne un bon ús, perquè l'abús o una utilització inadequada els pot portar conseqüències no desitjades.
Molta sort en aquesta nova i apassionant etapa!