Edat recomanada: de 3 a 8-10 anys
Als meus petits els tornen bojos els pingüins des de fa anys... És per això que vaig voler muntar-los un escenari de joc que fes referència a aquest món per tal d'oferir-los la possibilitat d'inventar les seves històries utilitzant materials que habitualment no es consideren joguines i que, per aquest motiu, els obren noves possibilitats d'exploració i joc.
Els petits mons o mini mons (small worlds) són petits escenaris de joc simbòlic amb els quals els nens imaginen mil aventures on els personatges que tenen a les mans en són els protagonistes. Són clars estimuladors de la imaginació i si, a més de fer propostes innovadores, els materials utilitzats no són joguines preparades per als nens, sinó que es tracta de materials poc habituals en el joc infantil, l'experiència és molt més interessant i creativa. La curiositat per explorar els materials els ajuda a mantenir l'interès pel joc i ja se sap que una cosa porta a l'altra
Per a crear el nostre mini món ambientat al Pol Sud, vaig estar un temps recollint tot tipus d'envasos blancs i blocs de porexpan de diversos embalatges. Aquestes festes que venen no tindreu cap dificultat a recollir-ne de totes formes i mides, i si no, sempre podeu passar per algun comerç local i demanar-ne. Us recomano que els guardeu tots perquè mai se sap quines construccions en poden fer: muntanyes, iglús, túnels Com més varietat els oferiu als vostres fills, més rica serà l'experiència.
Vaig acompanyar els envasos de color blanc amb alguns papers de regal reciclats de colors freds i platejats, i a més, vaig posar una safata amb un paper metal·litzat blau i uns peixets de colors fets amb goma eva per simular un llac.
El conjunt es va complementar amb uns pingüins que ja havíem fet feia un temps, arran de la passió que aquests éssers els despertaren després de descobrir dos àlbums il·lustrats, un curtmetratge i una pel·lícula sobre aquests animalets.
Trobo que abans d'oferir als petits un escenari de joc nou per a ells, cal que tinguin un xic de bagatge previ sobre el tema per tal de donar-los un punt de partida. En el nostre cas, el meravellós conte Perdut i trobat d'Oliver Jeffers i el curtmetratge que se'n va fer, varen ser els clars detonants, ja que destil·len màgia i valors entranyables per tots costats. A partir d'aquí, el conte Amunt i avall del mateix autor, la pel·lícula Happy Feet i una visita a l'Aquari de Barcelona, varen anar vestint l'interès cap a aquest món de gel.
El dia que vaig oferir als nens l'escenari de joc no l'oblidaré per l'alegria que varen mostrar i tot el que varen experimentar, desenvolupar i provar amb la proposta. Vaig amuntegar els materials en diversos pilonets classificats sobre un llençol de color cru i com per art de màgia, el joc es va desenvolupar tot sol, sense la meva intervenció.
Varen fer un munt de construccions amb els blocs de porexpan: torres impossibles i de formes capricioses varen omplir la sala, cadascun les feia com més li agradaven. El llac glaçat de la safata va ser tot un descobriment per al petit: els pingüins menjaven peixos i es banyaven a l'aigua freda de l'estany Després va venir la construcció dels iglús, petites casetes per als pingüins de la nostra família.
Per acabar la sessió, varen acabar construint cotxes amb una safata de porexpan blanc i un volant fet amb un pot de plàstic i recorrent el Pol Sud ben motoritzats si fins i tot hi varen construir carreteres!
La proposta va tenir molt d'èxit aquell dia i els següents. De fet, me la demanen de tant en tant i em poso a recollir material per a satisfer-los. Costa tant poc i és tant gratificant veure com juguen entregats a un joc tranquil i creatiu...
Si no teniu pingüins o voleu fer-ne alguns vosaltres mateixos per tal de preparar el tema, podeu fer aquests senzillets de cartolina que proposo amb aquests materials: tisores, cola en barra per als nens, cola ràpida per a mi, cartolina negra, cartolina taronja, cartolina blanca i ulls mòbils petits de color negre. Us deixo aquí els patrons que vàrem fer servir.
Vàrem retallar els patrons de les cartolines i els vàrem enganxar al seus llocs amb el pingüí desplegat en horitzontal, després vàrem cargolar-lo (si voleu donar-li més consistència, podeu enganxar-ho tot damunt el cartró d'un rotlle de paper de wc, però haureu d'adaptar el patró) i per últim, a la part de sota, hi vàrem fer uns talls per tal de tenir unes pestanyes que vàrem enganxar als peus de color taronja.
Recomano aquesta experiència per nens de 3 a 8-10 anys. És important que siguin petits que ja no es posin objectes a la boca i que hi sigueu en tot moment per a supervisar el joc. També recomano que a l'espai en el que poseu el mini món, no hi hagi gaire joguines que els puguin distreure i que no prepareu la sorpresa quan estan esperant arribar a casa per a estrenar les joguines noves, ja que, les estratègies comercials són molt cridaneres i farien que els nens perdessin l'interès per una proposta com aquesta, ja que els exigeix tranquil·litat i haver d'imaginar què volen fer amb els elements de què disposen.
Enllaços de referència:
- La nostra experiència personal amb el primer Pol Sud de casa nostra: cliqueu aquí
- La nostra experiència personal construint pingüins de cartolina: cliqueu aquí
- Tràiler del llibre Perdut i trobat de l'editorial Andana de 51 segons: cliqueu aquí
- Enllaç a Argus, el catàleg de Biblioteques Públiques, per a saber on hi ha exemplars disponibles en préstec de Perdut i trobat: cliqueu aquí
- Tràiler de Happy Feet de 2'23 minuts: cliqueu aquí
- Enllaç a TotsRucs des d'on es pot saber com és el curtmetratge Perdut i trobat: cliqueu aquí