Joguines, contes, Cds i llibres per nens
Joguines que respecten el desenvolupament natural dels infants
El Nadal ja és aquí! Bé potser exagerem una mica i encara trigui uns dies a arribar però els dies passaran volant . Ja sabeu el que volem dir. Ben aviat ens inundaran les bústies de catàlegs i les televisions ens bombardejaran amb anuncis de joguines. És un bon moment doncs per fer una petita reflexió sobre què comprar, abans que arribi l'allau publicitari.
Les joguines són il·lusió i diversió però també són moltes altres coses. Són una manera de descobrir coses noves, de despertar la curiositat i la creativitat, de fomentar el creixement dels infants i de socialitzar. D'un temps ençà, malauradament però les joguines s'han tornat una mercaderia més, i així són tractades pels mitjans. Una pena. ?
Per això us convidem que sigueu conscients d'allò que estem donant als nostres infants. De la mateixa manera que no donaríem a menjar allò que pot fer mal als nostres fills, també hem de vigilar amb què juguen. De vegades és una qüestió de seny no es tracta de "prohibir" joguines (com tampoc prohibim totalment menjar dolços per exemple) però sí de vigilar el que regalem i fer-ho de forma conscient. Una bona idea pot ser la d'equilibrar el que entra a casa algunes joguines que hem vist a TV o de la "Pel·lícula de l'Any" amb d'altres que tinguin propostes més obertes.
Ja sabeu que a Jugaia som més de proposar elements de joc no dirigits, poc estructurats, versàtils i sobre tots que s'escaiguin amb l'edat i el moment evolutiu de cada infant. Si us interessa aquesta visió, us deixem aquí 4 pinzellades per edats fins als 8 anyets. Això sí, també penseu que cada infant té el seu ritme, personalitat i gust, i que les joguines no s'acaben només amb aquestes idees
Nadons: elements sensorials
Per a un nadó, qualsevol cosa nova és meravellosa un nou descobriment. Exploren amb la boca i les mans els objectes més propers, i es fascinen pels materials i les textures. A poc a poc l'oïda i la vista guanyen importància i el moviment i els sons els hi criden l'atenció. Així doncs no necessiten grans coses, de fet moltes coses quotidianes poden servir com a element de joc sempre que no hi hagi riscos (ennuegament, talls, tòxics). Moltes vegades una cullera de pal és una gran joguina! També podem, un cop comencin a gatejar, posar a l'abast elements que es moguin una mica però no massa
Foto 1: Bossa del tresor per a nadons
Foto 2: Pilota Pikler
Infants d'1 a 3 anys: elements de joc lliure i no dirigit
Segueix sent un nadó però creix molt ràpidament. Es posa en peu i té ganes de moure's, arrossegar i empènyer. Quan juga assegut/da, sent fascinació per apilar, enfilar, canviar les coses de lloc, ordenar.... El joc es desenvolupa en total llibertat! Aviat, a més, començarà a interessar-se i a imitar el que fan els més grans.
Oferiu elements oberts que els ajudin a omplir aquest desig de moure's, posar, treure, classificar, ordenar i trobar la seva lògica. Penseu que el pensament més cognitiu s'està desenvolupant. Una altra bona idea és jugar amb el moviment i canviar coses de lloc, doncs ara es poden moure per ells mateixos! També els hi agrada imitar els adults així que tot allò que recordi al que fan els pares els hi agradarà.
Foto 1: Caixa de gomes
Foto 2: Nins gobelets
De 3 a 5 anys: joc simbòlic sense rols ni directrius, i jocs creatius
És un moment màgic en què la seva imaginació es desborda i el joc es torna més simbòlic. Els objectes cobren vida més enllà del que realment són. Els encanta desplaçar-se i moure's: comencen a desenvolupar la seva autonomia. El seu joc de construcció es torna més complex, més enllà dels apilables. La creativitat comença a treure el caparró.
Aquí us proposem que oferiu materials que els permetin crear els seus propis mini-móns. Móns màgics on tot cobri vida. Ninos, cases de nines, animals, construccions que puguin fer ells mateixos També és una bona idea fer propostes creatives: dibuixar, pintar Una cosa que a nosaltres ens agrada són les possibilitats que en aquest sentit ofereixen les taules de llum (1)
Foto 1: el món del nins del bosc
Foto 2: safata d'exploració transparent taula de llum
De 5 a 8 anys: manualitats, primers jocs amb regles...
El ventall de joc s'amplia. A les manualitats, joc simbòlic i construccions (més complicades) s'afegeixen els jocs amb regles o les joguines científiques. El joc ens ajudarà a incorporar valors com el respecte pel rival, saber guanyar i perdre, la superació i ell esforç, la cooperació ...
Foto 1: jocs de taula cooperatius
Foto 2: talo aprèn matemàtiques
Esperem que aquestes recomanacions us hagin resultat útils o almenys inspiradores. De totes maneres, no dubteu a deixar-nos un comentari si teniu qualsevol dubte.