Mòbil, vacances i nens
Estem de vacances i segur que nens i preadolescents pretendran utilitzar el mòbil més estona del que és habitual.
Ens demanaran el nostre si encara no en tenen un de propi o ens insistiran per utilitzar el seu més estona del que habitualment els permetem.
Què hem de fer al respecte? Cedim a la cantarella famosa de "sóc l'únic pringat al qui li restringeixen el temps de connexió al mòbil"? O pel contrari ens mantenim ferms? Els deixem obrir un compte a Instagram encara que no tinguin l'edat permesa perquè tots els seus companys en tenen una o ens mostrem inflexibles al respecte? Quines línies vermelles hem de marcar? Quines apps els deixem descarregar i quines no?
La resposta correcta a l'ús mòbil segurament no existeix.
Cada casa és un món i cada família té la seva manera de gestionar el tema tecnològic. Totes les opcions poden ser vàlides en funció de les prioritats de cada família i de la seva manera d'enfocar les coses. Hi ha pares que ho tenen molt clar i estableixen unes normes des del principi que segueixen rigorosament.
En canvi, d'altres són més permissius i van gestionant el tema sobre la marxa a mesura que els conflictes van sorgint. Així és com al bus veiem a nens en cotxet que llisquen tranquil·lament els dits per la pantalla o que miren dibuixos animats a la taula de qualsevol restaurant, mentre els seus pares xerren totalment aliens a la situació i altres que tenen per norma no utilitzar el mòbil quan estan a taula o quan van en qualsevol mena de transport, sigui quina sigui l'edat de la criatura en qüestió.
Com a pares és bo tenir molt clara la postura que es vol adoptar, les normes a establir i actuar en conseqüència. Per ajudar-vos a decidir quines seran les vostres línies d'actuació al respecte, us oferim una sèrie de dades que poden ser del vostre interès i que us poden aportar llum en un moment donat:
La informació és poder.
Per què volen el mòbil els nostres fills? Quines són les pàgines o aplicacions que visiten els seus amics?
Les aplicacions més utilitzades:
Tik Tok, hereva del Musical·ly on es pengen vídeos de curta durada amb la intenció d'aconseguir els màxims likes possibles.
Ask, considerada una aplicació potencialment conflictiva perquè mitjançant preguntes innocents sovint ajuda a propagar rumors absurds que acaben anant en contra dels usuaris.
Instagram i Whatsapp són, sens dubte, les apps que més utilitzen. Si en sou partidaris, és bo que els poseu normes clares respecte al tipus de llenguatge a utilitzar i les imatges a penjar. Ajudeu-los a configurar el perfil i la privacitat.
També us aconsellem que estigueu atents al You Tube i als vídeos que miren. Mirar-los amb ells i comentar-los és una bona manera d'estar informat sobre les últimes tendències o reptes virals.
Cal estar al cas dels influencers més famosos del moment:
@twinmelody, @lauralp21 o @carlosnebot, tenen més de 3 milions de seguidors.
I per acabar, només dos consells més:
- Les aplicacions de control parental, com el Qustodio o el Norton Family, us permetran protegir als nens de l'accés a pàgines amb contingut inadequat o ajustar el temps d'ús dels dispositius.
- A la xarxa trobareu un munt d'idees per redactar contractes entre pares i fills respecte a l'ús del mòbil. El més impactant és, sense dubte el de la Policia Nacional. La seva visió és molt contundent, però també molt aclaridora.
Molta sort, molts ànims i que la paciència us acompanyi!