Dra. Bosque: "Els infants són grans transmissors, perquè no t'adones que ho són"
La Dra. Bosque, del centre mèdic Policlínic Torreblanca de Sant Cugat, analitza com afecta el coronavirus als infants
La pandèmia de coronavirus que ha portat al confinament ha generat dubtes i incerteses en diferents sectors. Un d'ells, el que té a veure amb els infants. Recordem que una de les primeres mesures que es van adoptar va ser el tancament de les escoles, el passat 13 de març.
Sobre com afecta aquest coronavirus als infants, i com prevenir contagis, en parla la Dra. Montserrat Bosque, pediatra, al·lergòloga i pneumopediatra del Centre Mèdic Policlínic Torreblanca de Sant Cugat.
Una de les primeres mesures que es va adoptar per contenir el coronavirus va ser el tancament de les escoles. Tenen més risc els infants?
Els nens, realment, tenen el mateix risc de contraure el coronavirus, el que passa és que estan més asimptomàtics, i no es nota tant. En tenir el mateix risc, estar en una classe i estar infectat fa que la propagació de la infecció sigui molt més exponencial. Cada persona infectada pot arribar a infectar 2,6 persones, amb el que això suposa en una escola, i la transmissió a les respectives famílies. El risc exponencial d'infecció és molt important en els llocs on hi ha afinament. En estar junts, en tossir, en respirar o al parlar, les partícules contaminades, que aguanten uns 40 minuts en suspensió, és molt fàcil que contaminen als companys i companyes de classe.
El contagi és igual que el de qualsevol altra infecció respiratòria?
Sí. És el mateix que en qualsevol infecció respiratòria. Totes les infeccions respiratòries s'encomanen igual, per les gotetes de phluge. La infecció depèn una mica de la contagiositat del germen, la quantitat de virus i les teves pròpies defenses.
Els infants poden tenir símptomes greus?
És poc probable que tinguin símptomes greus. Segons els resultats de les últimes dades epidemiològiques publicades aquesta setmana de les dades estretes dels xinesos, el 0,9% dels nens infectats tenen problemes greus.
Com es pot detectar si els fills tenen coronavirus?
Els nens, encara que poden tenir els mateixos símptomes que pot tenir qualsevol persona amb coronavirus, la gran majoria no té clínica greu, i pot passar que la majoria dels nens, o estan asimptomàtics, o presenten símptomes lleus que es poden confondre amb un constipat normal. La gran majoria dels nens poden presentar el coronavirus amb quatre mocs, i això farà que no hi pensem, ja que la majoria dels nens acostumen a tenir mocs de forma habitual. Si el nen està bé, menja, dorm i no té febre, és difícil que puguis veure que aquell nen està infectat. D'aquí ve que siguin grans transmissors, perquè no t'adones que ho són.
Quin és el principal símptoma que ha de preocupar?
El símptoma més important del coronavirus és la febra, que es repeteix al 86% dels malalts. Si aquests nens que estan més constipats, per dir-ho d'alguna manera, que tenen mocs, que tenen tos, i és un nen que mai de la vida té tos, i no és un nen al·lèrgic ni asmàtic, i veuen que té febre alta, que està més decaigut i que s'ofega, s'ha de portar a urgències a valorar.
En què podríem confondre els símptomes?
En aquestes èpoques hi ha molta al·lèrgia pol·línica, i el pol·len moltes vegades dona malestar general, com sensació d'apatia, que sembla que tinguem una grip. Es poden confondre els símptomes d'una al·lèrgia amb els del coronavirus, quan comença i són lleus.
Pel que fa a nadons, són més sensibles a aquesta malaltia?
Segons els resultats dels articles publicats amb les dades xineses, els sembla, amb bastant evidència, que no hi ha transmissió maternofetal. Sí que hi ha hagut nadons que han agafat el coronavirus, i els sembla que s'han encomanat ja a la sala de parts o a l'hospital. Així, sembla que la mare no transmet la malaltia al fetus, i que els nadons, en etapa perinatal (abans del mes de vida), que s'han infectat ha estat degut a causes nosocomials, que és quan la infecció s'encomana en el mateix hospital.
Quines mesures s'han d'adoptar per protegir els infants?
La millor manera de protegir-los és seguir les mesures universals que s'han decretat. Quedar-se a casa, això és el més important de tot, i fer bondat. I intentar que les persones més grans no cuidin els nens en aquest temps. No pels nens, sinó pels avis. Perquè el que se sap és que la mortalitat a partir dels 65 anys és exponencial per cada any que passa. Això és el que s'hauria de vigilar.
I si hi ha un contagi dins nucli familiar, què cal fer?
Pot ser que sigui un contagi clínic, que no s'hagi fet la determinació PCR, o que tinguin un contagi que sapiguem que té la PCR positiva i segur que és un coronavirus. I en els dos casos, si als metges que els han atès els sembla que el que té és un coronavirus encara que no es tingui la prova, s'hauria d'actuar com si ho fos. Que la persona estigués aïllada en una habitació, que tingués lavabo particular, i amb els estris de menjar i tot a part. En el cas que no tingui lavabo propi, cada cop que la persona infectada en faci ús, desinfectar-lo amb lleixiu. I que un sol cuidador li entri el menjar i el que necessiti dins d'una habitació on estigui aïllada.
Han atès molts casos o consultes al centre mèdic?
Com a Policlínic, som un centre privat amb unes directrius des de l'inici del coronavirus, en les quals pensem que les persones afectades han d'anar sobretot a l'atenció pública, perquè allà està centralitzada tant l'atenció com el tema administratiu. Però sí que els centres com els nostres tenim una funció sociosanitària molt important, per poder atendre altres urgències no relacionades amb el coronavirus. Perquè la gent es continua posant malalta igual, o poden tenir necessitats com urgències ginecològiques, o treure punts després d'una intervenció quirúrgica. Els centres privats podem donar un aixopluc a tots els centres públics que es poden dedicar més a la infecció per coronavirus i nosaltres a atendre els pacients amb urgències no coronavirus.
Què fan si els sembla que un pacient pot tenir coronavirus?
El que hem de fer si ens sembla que aquell pacient té coronavirus és dir-los que vagin a casa i truquin al 061. Donar-los mascareta, explicar-los les normes... aquesta atenció social l'hem de fer tota.
Quina recomanació li faria a la ciutadania?
Per l'epidèmia, el més important de tot és que la gent s'ho cregui de veritat. És una cosa molt severa, que és com si estiguéssim en guerra. Això és així. Han de creure, i la principal recomanació és quedar-se a casa. És importantíssim, perquè si no ho fem, morirà moltíssima gent. I això és així encara que sàpiga greu dir-ho.