Què podem fer per què els nadons dormin?

Dormir el bebè amb música millora la seva freqüència cardíaca i la saturació en sang- Pares i Nens

Foto: Vanessa Miralles

No són pocs els pares que en el moment de dormir al seu fill han d'inventar-se mil històries per que agafin el son, alguns inclús acaben passejant el nen amb el cotxe, els posen a dormir entre ells o el porten amunt i avall desesperats per tota la casa.

Un truc: s'ha demostrat que el 80% dels bebès que són exposats a sons s'adormen més ràpid que els que tenen un entorn de silenci. I és que els sons els ajuden a calmar i els facilita la son.

No us heu fixat mai que en un menjar familiar, on hi ha força soroll, els bebès són capaços de dormir sense necessitat d'aïllar-los en una habitació en silenci? També hi ha casos d'infants que dormen molt bé amb certs sorolls de fons de la casa, com la televisió, la rentadora, la caldera, una conversa etc... Així que no patiu pels sorolls! Els sorolls els calmen sempre i quan no siguin molt intensos.

La música abans d'anar a dormir, tant si és d'un CD com si la cantem nosaltres, també els ajuda a conciliar el son, els baixa la seva freqüència cardíaca i millora la saturació d'oxigen a la sang.

Igualment, la música juga un paper molt important en el desenvolupament social del bebè i els ajuda a preparar-se pel desenvolupament del llenguatge i el balboteig.

Per aquest motiu, també s'ha observat que els bebès dormen més i millor si les cançons que cantem són les seves preferides, les que coneixen i cantem més habitualment en el moment d'anar a dormir. És aconsellable fer servir sempre les mateixes cançons per anar a dormir i que aquestes no s'utilitzin per jugar durant el dia, ja que d'aquesta manera els infants associen la cançó en "ara és hora de dormir".

La rutina és l'eina perquè dormin

El son és un element essencial en el desenvolupament d'un bebè inclús quan està a l'úter matern. Els fetus ja dormen en les primeres setmanes de gestació i l'activitat de la mare en les últimes setmanes d'embaràs influeix de manera significativa en el son del bebè.

Diferents estudis han demostrat que si es milloren els patrons de son entre els 6 i 18 mesos de vida, cap als 5 anys la capacitat verbal és major.

El son és el període de tot el dia on hi ha una major activitat neurològica i fisiològica, ajuda a la maduració cerebral i aporta grans beneficis en el funcionament cognitiu.

La major part dels bebès es desperten entre tres i cinc cops durant la nit, i tot i que és normal, és necessari educar-los per a que a través de diferents rutines aconsegueixin tornar a dormir-se per si mateixos.

Les rutines que es marquin des de les edats més primerenques condicionaran la forma en que els nens dormin més endavant. Per tant, hem d'educar des de bebès els nostres fills amb rutines per dormir i seguir amb rutines per anar a dormir fins que siguin grans (podem anar variant les rutines a mesura que creixen). Així aconseguirem uns bons resultats. Mantenir una rutina de son augmenta en 86 minuts el temps de son. Quan les rutines es trenquen i hi ha desajustos els infants dormen menys i pitjor.

Una bona rutina seria la que segurament ja esteu duent a terme: bany d'aigua calenta, massatge relaxant, activitat tranquil-la amb llum baixa, com cantar una cançó o explicar un conte i a dormir.

Aquestes rutines, a part d'afavorir als infants també afavoreixen als pares, que dormen millor, disminueixen tensions i tenen més temps per a la parella.

Per tant, podem concloure la gran importància que el dormir té en totes les àrees del desenvolupament de l'infant des d'inclús el moment en que encara està a la panxa de la seva mare. Així com també que els nadons han d'aprendre a dormir des d'aquestes edats tan primerenques per tal que de més grans no mostrin problemes per fer-ho. Les rutines en el moment d'anar a dormir són les nostres grans aliades que ens ajudaran a incrementar tan la quantitat com la qualitat de la son del nostre infant.