Algunes dones han de prendre algun tipus de medicació durant el període d'alletament i deixen de donar el pit al seu nadó per por a què el tractament perjudiqui la composició de la llet i la salut del seu nadó.
Hi ha un baix percentatge de mares que necessiten seguir algun tractament durant els mesos o anys de lactància. Els informes mèdics i l'opinió dels experts indiquen que en la majoria dels casos no hi ha cap problema en fer-ho, això sí, sempre s'ha de fer una valoració prèvia.
La principal raó per a afirmar que no hi ha cap incompatibilitat entre medicar-se i seguir alletant al bebè és que la majoria de fàrmacs no passen a la llet o si ho fan és en molt petites quantitats de manera que no suposen cap risc per al nadó. Ara bé, no tots tenen el mateix efecte.
També és molt important valorar la dosi, moltes vegades un medicament pot tenir algun efecte nociu en dosis altes, però el consum diari es tan baix que no produeix cap risc.
Quins medicaments són compatibles durant l'alletament en aquelles dones i nens que no presenten al·lèrgies medicamentoses?
- Els analgèsics com l'ibuprofè o el paracetamol no tenen cap efecte negatiu per a l'alletament del nadó sempre i quant no hi ha hagi cap allèrgia o intolerància.
- Els antibiòtics habituals (Amoxicillina, Penicil·lina) tampoc perjudicaran la salut del nadó.
- Pel tractament de l'asma es pot fer servir qualsevol inhalador (salbutamol, terbutalina, corticoides, ipratropi ).
- Si se segueixen tractaments hormonals, es pot prendre Insulina, Eutirox o corticoides.
- Anticonceptius: El més important és evitar els que portin estrògens ja que poden reduir la producció de llet durant els primers 6 mesos postpart.
Quins fàrmacs cal evitar i per tant estan contraindicats?
- Fàrmacs ginecològics derivats de l'Ergot: Bromocriptina, Cabergolina i la Lisurida.
- La Doxepina per al tractament de la depressió.
- Psicofàrmacs com les Amfetamines.
- Drogues parenterals (heroïna, cocaïna ) o inhalades (coles, cànnabis..).
- Tots els fàrmacs desinfectants iodats i medicaments com la Fenindiona (anticoagulant) o els cardiovasculars com la Amiodarona estan prohibits en tots els casos.
- Alguns medicaments com els antidiabètics, antidepressius o antihistamínics de primera generació han de consultar-se prèviament ja que, si bé és cert que es poden prendre, depèn de la situació de la mare i el nadó.
Què cal fer abans de començar a prendre algun fàrmac?
- Assegurar-te amb un/a metge/ssa de que el tractament és segur tant per a tu com per al teu nadó.
- En el cas de què el medicament sigui negatiu, pregunta al/a doctor/a si pots substituir-lo per un altre o si, en cas de no fer el tractament, hi hauria alguna conseqüència per a algun dels dos.
- Si el tractament que has de seguir és temporal, pots recórrer a extraure la teva llet durant el temps que ho hagis de fer. No obstant, durant aquest període hauràs de seguir extraient-la (sense que li donis al nadó) per a evitar ingurgitació mamària.
Qüestions pràctiques a l'hora de medicar-se:
Abans o després de la presa?
- En realitat és indiferent ja que si el medicament no té perill no suposarà cap risc en cap moment. En el cas de què sigui un fàrmac més fort o la dosi a prendre sigui més gran, s'ha d'intentar evitar que el moment de màxima quantitat del medicament a la sang coincideixi amb la presa de llet del nadó. Aquest període depèn de cada fàrmac. Si el fàrmac s'ha de prendre només un cop al dia, es recomana fer-ho després de la última presa, però hem d'individualitzar cada medicació, dosis i temps d'acció.
I si tant tu com el teu nadó heu de prendre la mateixa medicació?
- Cadascú de vosaltres haurà de prendre la quantitat que el metge us hagi indicat, és a dir, tot i que sigui la mateixa, la dosi de la mare no serà suficient per a què li faci l'efecte que necessita el nadó.
Si tot i estar segur de què el tractament no és perjudicial, notes canvis en l'estat físic o comportament del teu nadó Consulta al teu pediatre o metge de capçalera.
Al web e-lactancia.org es pot consultar un per un quins fàrmacs tenen més o menys risc per al nadó durant l'alletament.
Està coordinada pel Dr. José María Paricio, ex cap de Pediatria de l'Hospital de Dènia (Alacant) i disposa d'un banc de dades de 20.355 productes diferents. A més de medicaments, podràs trobar referències de fitoteràpia, homeopatia, plantes medicinals, agents contaminants ambientals, suplements vitamínics, procediments mèdics i cosmètics, malalties maternes i del lactant
També pots consultar la guia "Lactància i medicaments: una compatibilitat casi sempre possible", desenvolupada pel Comitè de Lactància materna de l'Associació Espanyola de Pediatria que recull també el temps que cal esperar per a alletar al nadó després de realitzar-se proves mèdiques, exploracions amb radio fàrmacs, o procediments odontològics, entre d'altres.
Si tens cap dubte sobre quines medicines pots prendre durant la lactància envia'ns un correu electrònic o truca'ns al 672 23 81 43.