Saps què menja la teva pell?

I no saps com, de sobte et trobes que ets mare i tot es capgira. Fa cinc anys, vaig anar a una xerrada, per desconnectar una mica de la maternitat i connectar amb mi. I oh, i tant, que ho vaig fer! Tot allò que tenia al lavabo de casa va anar a parar a les escombraries. Dietanolamina, parabens, alumini... Mare meva, les coses que em posava a la pell, i el que més em va espantar, les coses que posava a la pell del meu fill de només deu mesos.

Anem a pams. Us heu preguntat mai com pot afectar a la vostra salut allò que us poseu a la pell? I a la dels vostres fills?

La pell és l'òrgan més gran que tenim i qualsevol producte aplicat a la pell triga pocs minuts a arribar a la sang. En el cas dels nadons, encara és més greu, perquè la seva pell és immadura i no tenen la capa de greix que els protegeix. Això vol dir que les substàncies arriben amb més concentració a la sang.

Neix la criatura i li regalem la crema de la cara, la del cos, la del culet, el sabó, el xampú, les tovalloletes humides, la colònia... Cal, tot això, per un nadó? Heu llegit mai les etiquetes?

La informació és poder i val la pena utilitzar-lo. La indústria de la cosmètica ja s'ha començat a posar les piles en relació amb els productes no tan saludables i veiem molts productes que anuncien 'sense parabens', 'sense colorants'. Però, realment, això és garantia que són saludables? Doncs no. Hi ha molts ingredients que són nocius per a la nostra salut i que cal evitar.

Llavors, què fem? Anem als productes etiquetats com a naturals, eco, bio o orgànics?

Doncs això tampoc no és garantia. La llei permet que un producte amb un sol ingredient eco, bio o orgànic ja s'etiqueti com a tal. Per tant, és molt important llegir l'etiqueta dels productes. Cal tenir en compte que els ingredients apareixen a l'etiqueta per ordre, de més quantitat a menys.

L'any 2018, dues germanes catalanes van analitzar cent mostres de meconi i a totes van trobar disruptors endocrins. Els disruptors endocrins són substàncies que poden alterar el funcionament de l'organisme perquè simulen les nostres hormones.

Fa uns mesos, la Universitat de Granada va detectar bisfenol A (un derivat del petroli) en mitjons infantils. I així, anar-hi anant.

Estem envoltats de substàncies nocives i és hora que els sapiguem detectar i busquem alternatives. Quines substàncies hem d'evitar als productes d'higiene personal? Parabens, sulfat de sodi, polietilè, formaldehids, triclosan i alumini. És difícil recordar-ho tot. A més, poden aparèixer etiquetats amb altres noms. Per això, ja hi ha aplicacions mòbils que ens permeten llegir les etiquetes dels productes de cosmètica, detectar-hi les substàncies nocives i explicar-nos què causen.

En aquesta època de l'any, la tria del protector solar també és un gran misteri. Sempre convé escollir un protector físic que no sigui absorbit per la pell. Pot portar diòxid de titani i òxid de zinc, però mai en forma de nanopartícules. I recordem que els menors de sis mesos no haurien d'utilitzar-los.

L'alternativa són els productes frescos, que no contenen conservants, ni colorants ni perfums. No es troben a les botigues, perquè la seva data de caducitat és molt curta. Val la pena dedicar una estona a analitzar què ens posem a la pell, quins productes de neteja fem servir i en quins envasos guardem el menjar.