Fins a quin punt són útils les apps financeres?

Som en un entorn on la tecnologia ha fet un salt exponencial durant els darrers anys. Fins aquí, res de nou. No val la pena posar-ne exemples, però tots sabem que tenim eines inimaginables fa 30 anys. En aquesta línia, jo voldria centrar-me en les apps financeres. Es tracta d'aplicacions mòbils que ens poden estalviar molta feina en el moment d'analitzar com es mouen els nostres diners. I, és clar, tot allò que ajudi a la presa de consciència mereix el meu reconeixement. Ara bé, n'hi ha prou amb elles?

Les apps financeres entren a escena

Aquestes aplicacions, de fet, existeixen des de fa uns anys. No m'agrada citar noms, però n'hi ha prou amb cercar a Internet per a trobar-ne un munt. Moltes agrupen informació dels diversos bancs amb qui treballem. També disposen d'alarmes que ens avisen quan superem determinats paràmetres de despesa o saldo.

L'empenta definitiva per a l'ús d'aquestes aplicacions la va donar fa uns mesos algun banc de primera línia. I, evidentment, la capacitat de comunicació d'una gran entitat financera marca algunes diferències. Els qui aneu llegint les entrades d'aquest blog ja sabeu que no sóc massa fan de la banca. Crec que tots tenim al cap la seva part de responsabilitat a la darrera crisi. No obstant això, és de justícia esmentar també els seus encerts. I aquest ho és, si més no en termes generals.

Aquestes eines només poden ser una part del camí.

Jo opino, que les apps financeres ens poden donar un cop de mà, però no fan tota la feina. Hi ha tot un seguit de motius per a que tingui aquest punt de vista.

Per exemple, no recullen el destí dels pagaments en efectiu. I hi ha multitud de particulars o famílies que encara fan un bon nombre de pagaments amb aquest mitjà. Són sortides de diners que convé tenir presents també a qualsevol anàlisi.

D'altra banda, en moltes ocasions generalitzen en excés. Si seguiu els mitjans de comunicació, és probable que hagueu vist com una de les aplicacions més promocionades en el seu dia establia una regla 50-30-20. És a dir: recomanava que un 50% dels ingressos es destinin a despeses fixes, un altre 30% a variables, i el 20% restant a estalvi. Totes aquestes pautes poden donar una guia, però en cada cas hi ha uns objectius diferents. Sempre és més aconsellable una anàlisi específica.

Per a acabar, la meva experiència amb clients és que no hi ha res com treballar sobre unes dades per a dominar-les. Tots els que estem en relació amb el món acadèmic ho sabem. No és el mateix llegir l'anàlisi d'una empresa que ha preparat un tercer que fer-la tu mateix. I passa quelcom similar si es tracta de les finances pròpies. Quan et submergeixes en les dades i les vas classificant prens molta més consciència de quina és la realitat.

Un bon full de càlcul és el complement perfecte a una app financera

Defenso l'ús d'un bon full de càlcul per a la planificació. Depenent de com d'ordenades es tinguin les dades, es pot omplir en menys d'una tarda de cap de setmana. I durant el procés de recollida d'informació la gent sempre ens assegura que només amb el sol fet de treballar-lo ja s'ha adonat de la bona decisió que ha estat dedicar-hi l'esforç. A www.aconseguir.com te'n pots descarregar un. Un cop el tinguis, els passos a seguir serien:

  • Posar-hi les dades perquè reflecteixi la situació actual de les vostres finances
  • Efectuar una bona anàlisi
  • Dissenyar un pressupost que us porti a aconseguir els objectius futurs que us proposeu
  • Anar seguint el pressupost, punt que us facilitaran moltes de les apps financeres que el mercat ofereix

Us animeu a prendre el control de les vostres finances?