Els panellets són uns dolços tradicionals i que s'elaboren per Tots Sants amb tres ingredients: sucre, ametlla i patata o moniato. Els panellets es finalitzen amb algun toc d'un ingredient extra com pinyons, ametlla, coco, xocolata, cafè, codonyat, entre altres. Encara que els més clàssics són les ametlles i els pinyons.
Els panellets es mengen amb castanyes i moniatos i encara que es desconeix l'origen, tenen relació amb els antics ritus funeraris. La seva elaboració és molt senzilla, pel que poden col·laborar tots els integrants de la família.
Ingredients:
- 1/2 kg d'ametlla crua mòlta
- 1/2 kg de sucre
- 1 moniato petit
- Pell ratllada d'una llimona, opcional
Elaboració:
Poseu el moniato al forn uns 40 minuts a 175ºC, depenent de la mida estarà més o menys temps. Quan estigui cuit, treu-li la pell i aixafeu-lo bé. Afegiu-hi el sucre remenant, així com l'ametlla i, si els preferiu amb un toc de llimona, la pell de la llimona. Treballeu la barreja fins que estigui homogènia i dividiu-la en tantes parts com sabors voleu fer. Després trieu de què els voleu fer:
- Pinyons: feu boletes, passeu-les per clara d'ou i arrebosseu-les en pinyons. Pinteu-les amb rovell d'ou.
- Xocolata: barregeu la massa amb xocolata o cacau i feu boletes. Els podeu arrebossar amb fideus de xocolata quan surtin del forn i estiguin fredes.
- Nous: tritureu nous, barregeu-les amb la massa i feu boletes que podeu decorar amb taronja confitada.
- Codonyat: estireu la massa donant-li forma allargada. Feu unes tires de codonyat i ompliu el llarg del massapà. Emboliquem fent un cilindre, premeu bé el rotlle perquè no es desfaci en tallar i fem porcions de forma esbiaixada i traient les puntes.
- Cafè: barregeu la massa amb cafè soluble i feu boletes.
Poseu els panellets al forn a 180 °C i quan es refredin ja es poden gaudir!