Per què és difícil conciliar la son durant l'embaràs?

Per què és difícil conciliar la son durant l'embaràs?- Pares i Nens

Durant els mesos previs al part, és molt habitual que a la futura mare li costi conciliar la son a les nits degut a que la panxa cada cop és més grossa i el nadó acostuma a moure's més al seu interior. Tot i que a vegades pot ser complicat, es poden seguir alguns consells que t'ajudaran a descansar millor en aquesta etapa.

Cada dona viu l'embaràs a la seva manera, segons les seves característiques fisiològiques, biològiques i psicològiques però, en termes generals, les futures mares passen per una sèrie d'etapes comunes. Per exemple, a partir del darrer trimestre abans del part, quan el nen ja exerceix un pes considerable a l'interior de la panxa, és habitual tenir certes molèsties a l'hora de dormir.

Les ganes d'anar al bany constantment, la sensació d'acidesa o l'angoixa per l'arribada del part poden endarrerir el moment de conciliar la son a la nit, cosa que dificultarà la rutina diària de la futura mare. Tot i que és impossible controlar-ho al 100%, hi ha algunes consideracions que es poden posar en pràctica per a descansar al màxim possible durant aquesta etapa d'embaràs.

A banda del coneixement popular i dels consells de coneguts i familiars que ja han passat per aquesta situació, us volem donar algunes recomanacions professionals.

Què pot impedir conciliar la son?

  • Durant els últims mesos d'embaràs augmenta la freqüència amb la que s'ha d'anar al bany a miccionar ja que el nadó exerceix més pressió sobre la bufeta de la futura mare. Això podrà fer que et despertis més d'un cop durant la nit i que et costi tornar a agafar la son un cop tornis al llit.

  • A mesura que el nen va creixent i ocupa més espai, pot fer més pressió sobre el diafragma cosa que pot generar dificultat a l'hora de respirar. No hauria de ser un problema però si en el teu cas et costa molt, prova diferents posicions. Normalment la posició de decúbit lateral esquerre és la que t'ajudarà a recuperar-te més ràpidament.

  • Pots tenir dolors i molèsties tan a les cames com a l'esquena degut al pes extra que el cos carrega i com a conseqüència que et costi agafar la son.

  • La freqüència cardíaca també s'incrementa durant tota la gestació uns 10 batecs per minut. Això podria generar-te una sensació d'angoixa o impedir que agafis la son amb la facilitat habitual.

  • Angoixa i malsons que moltes dones pateixen davant de la imminent arribada del part, sobre tot en el cas de les mares primerenques.

  • L'acidesa gàstrica és molt habitual durant l'embaràs ja que el sistema digestiu es torna lent i els aliments estan més temps a l'estómac i als intestins. Es pot accentuar durant la nit.

Consells per a dormir bé durant l'embaràs

  • Intenta respectar els horaris i anar a dormir regularment a la mateixa hora.

  • Evita fer migdiades llargues durant el dia ja que això podria fer que no tinguis son quan arribi la nit. Si tens costum de fer-les o et notes molt cansada no més 20 - 30 minuts.

  • No és aconsellable practicar activitats físiques hores abans d'anar a dormir ja que activen els neuro-transmissors que mantenen el cos i la ment en estat d'alerta i vigilància.

  • No beguis molta aigua durant les darreres hores de la tarda. En els últims mesos d'embaràs, el nadó exercirà pressió contra la teva bufeta el que farà que hagis de fer viatges més seguits al bany. Si beus menys abans d'anar a dormir, evitaràs fer-ho tant habitualment.

  • Segueix una alimentació variada i equilibrada. No t'atipis ni et quedis amb gana ja que això podria provocar-te una digestió més pesada o tenir la sensació de gana a mitja nit. És convenient prendre un iogurt o un got de llet abans d'anar a dormir, d'aquesta manera els nivells de glucosa en sang es mantindran i no tindràs gana durant la nit si et despertes.

  • Modera el teu consum de begudes amb cafeïna, teïna o estimulants, sobretot durant les últimes hores de la tarda.

  • Et pot servir realitzar alguna activitat relaxant quan et fiquis al llit. Per exemple, veure una pel·lícula, llegir un llibre o fer alguna activitat manual.

  • Quan el volum de la teva panxa sigui gran, prova a dormir de costat esquerra, amb un coixí entre les cames i un gran a l'esquena.

  • No obstant, si tot i seguir aquests consells segueixes sense poder dormir, no cal que et quedis al llit. Aixeca't i fes alguna activitat tranquil·la fins que aconsegueixis que et venci la son.

  • Si estàs angoixada per la proximitat del part i no aconsegueixes conciliar la son perquè li dones voltes al tema quan et fiques al llit, prova a practicar alguna activitat com el ioga o la meditació. Pot venir-te molt bé per tranquil·litzar-te i quedar-te adormida.

Si segueixes aquests consells però continues tenint problemes per a conciliar la son, no t'angoixis donant massa voltes sobre aquest tema. Intenta descansar quan el teu cos t'ho demani, utilitza el sentit comú i sobretot confia en tu i en el teu nadó.