Pateixes mastitis? Així és com l'has de prevenir i tractar

Quan la inflamació apareix sense infecció, normalment és causada per una acumulació de llet a l'interior del teixit mamari

La mastitis és la inflamació del teixit mamari, amb infecció o sense. Quan la inflamació apareix sense infecció, normalment és causada per una acumulació de llet a l'interior del teixit mamari.

Encara que qualsevol mare que alleta al seu fill o filla es pot veure afectada durant la lactància materna per una mastitis existeixen dones amb una major propensió a patir aquesta molèstia:

  • Haver experimentat mastitis en el passat. Si anteriorment i una mare ha estat afectada per una mastitis, és més propensa a tornar a contraure'n de nou.
  • Qualsevol esquerda o ferida a la pell del mugró faciliten que entrin els bacteris en el teixit mamari.
  • Si passa massa temps entre els alletaments, també pot desencadenar una acumulació excessiva de llet i obstruir el conducte.
  • Una posició errònia dificulta que el nadó sigui capaç de drenar adequadament els pits, el que pot provocar obstruccions.
     

Com podem tractar la mastitis?

  • Primerament hem de ser conscients que la mastitis és fàcil de tractar si es detecta en els seus inicis. Per això és imprescindible anar al ginecòleg quan es detecten els símptomes. Si no es tracta al més aviat possible i la infecció continua podria requerir un drenat quirúrgic.
  • Els antibiòtics orals són un dels tractaments més comuns, ja que redueixen els símptomes efectivament i mot ràpid. Com sempre, s'haurà de finalitzar tot el cicle complet d'antibiòtics, com prescriuen els metges, encara que els símptomes millorin. De vegades també es recomana l'administració d'algun analgèsic lleu per alleujar el dolor i les molèsties.
  • En paral·lel els metges aconsellen continuar donant llet començant pel pit afectat per mastitis. Alletar amb la infecció és completament segur i no afectarà el nadó. A banda ajudarà a desbloquejar obstruccions i eliminant la infecció.