La lactància materna és un bon mètode anticonceptiu?

Un bebè mama i fa lactància materna

La lactància materna és un bon mètode anticonceptiu. I a més és un anticonceptiu totalment natural. La succió que efectua el bebè és capaç d'inhibir l'ovulació. Tot i això, i si les condicions no són precises, la lactància materna no és el millor mètode anticonceptiu.

Encara que moltes dones creuen que mentre es practica la lactància materna no poden quedar embarassades, això no és 100% cert.

Quan les mares alleten es produeixen diversos canvis hormonals lligats a la succió i que inhibeixen l'ovulació. A més i com més vegades es doni el pit, més gran serà l'eficàcia anticonceptiva.

La lactància materna com a mètode anticonceptiu es coneix com a Mètode de la Lactància i l'Amenorrea (MELA). Aquest sistema té una efectivitat d'entre el 98 i el 99% durant el segon trimestre de vida del nadó. I una efectivoitat del 100% en les primeres dotze setmanes després del part.

Quins requisits s'han de complir perquè el MELA sigui efectiu?

  1. Que el nounat tingui menys de sis mesos.
  2. Que la mare encara no hagi tingut la primera regla després del part.
  3. Que el nadó sigui exclusivament alimentat amb lactància natural, a demanda i sovint. De manera que no hi hagi pauses entre preses superiors a sis hores a la nit, ni més de quatre hores durant el dia.Sis mesos després del part, l'eficàcia anticonceptiva del MELA es redueix. A més i si algunes de les condicions no es compleixen, existeixen moltes possibilitats que es produeixi un embaràs, si no es el desitjat s'ha de valorar fer servir un mètode anticonceptiu alternatiu.Tot i això i després dels primers sis mesos des del part, l'eficàcia anticonceptiva del MELA es redueix. A més i si algunes de les condicions anteriors no es compleixen totalment, existeixen moltes possibilitats que hi hagi embaràs, pel que si aquesta no és la teva idea s'ha de valorar utilitzar un altre anticonceptiu.