Despreniment de placenta
El despreniment de placenta normalment ve acompanyada d'una hemorràgia, que es manifesta amb un sagnat que prové de la vagina
La placenta és l'òrgan encarregat de nodrir el futur bebè, pel que només existeix durant l'embaràs. Quan es produeix un despreniment de placenta, que pot ser complet o parcial, la placenta se separa de la paret uterina durant la gestació, quan el normal és que se separi després del part.
Hi ha diversos motius que poden provocar el despreniment de la placenta com un despreniment en un altre embaràs previ, un accident o malalties com hipertensió crònica, malaltia cardíaca, diabetis, a més de l'edat avançada de la mare, embaràs múltiple i consum habitual de drogues, alcohol i tabac.
El despreniment de placenta normalment ve acompanyada d'una hemorràgia, que es manifesta amb un sagnat que prové de la vagina. Si l'hemorràgia és més abundant, més gran és la quantitat de placenta que se separa de l'úter. També causa dolor abdominal agut, i, en els casos més greus, l'úter es contrau, de manera que en palpar-se és dur. Encara que no sempre hi ha sagnat, s'ha d'estar atent a possibles dolors abdominals o alteració dels moviments del bebè.
El despreniment de la placenta provoca una disminució greu de l'aportació d'oxigen i nutrients i és la primera causa de mort del fetus durant el tercer trimestre de gestació. Si es diagnostica a temps, es pot controlar amb monitoratge i ecografies.
Si el despreniment és moderat, l'hemorràgia es pot parar amb repòs absolut i medicació, pel que es important visitar el ginecòleg davant qualsevol alteració. L'expert decidirà quan cal controlar el cor del futur nadó, induir el part, o fer una cesària urgent per salvar el nen o nena.