En l'embaràs el flux sanguini renal s'incrementa un 75% FOTO: Cedida

Embaràs

Per què canvia el color de l'orina durant l'embaràs?

Encara que el color groc és el color normal de l'orina aquest pot variar per diversos motius

El color, la densitat i la textura de l'orina ens revelen moltes coses de la nostra salut. En l'orina es queden tots els residus després de passar pels ronyons. Per això i durant l'embaràs és convenient mirar com evoluciona la nostra orina, ja que al llarg dels nou mesos de gestació, l'orina canvia de color per diversos factors.

En l'embaràs el flux sanguini renal s'incrementa un 75%, normalment, a partir del segon trimestre i es manté fins a l'inici de l'últim i després, descendeix. A més, la filtració dels ronyons és un 50% més gran que abans de l'embaràs, el que es pot traduir en un canvi de color, ja que es modifiquen els paràmetres de l'orina.

Encara que el color groc és el color normal de l'orina aquest pot variar per diversos motius. El color varia depenent de les vitamines prenatals consumides, com altres medicaments o suplements, o l'alimentació.

La hidratació també juga un paper clau en el color. Així si s'ingereix menys aigua, el color es concentra més per la concentració de l'urocrom, el que dóna a l'orina el to groc. Encara que una dona tingui una dieta equilibrada i s'hidrati bé, pot ser que l'orina canviï de color. 

Els tipus de color de l'orina:

  • Groc brillant: és el color habitual d'una persona saludable.
  • Groc clar: és molt freqüent, ja que en l'embaràs augmenta la freqüència d'orinar i en concentrar-se menys el color és més clar.
  • Groc fosc: es pot deure a les nàusees i els vòmits freqüents, ja que afecten la hidratació, pel que s'enfosqueix l'orina. Si això passa, s'ha d'augmentar la ingesta de líquids. Tot i que si adquireix un color marró, també pot ser per l'alimentació a base de verdures o fruites.
  • Vermellós: és un senyal d'una possible infecció o cistitis, per la qual cosa s'ha de recórrer al metge.