Tòpics nadalencs que val la pena fomentar entre els adolescents
El Nadal és un moment immillorable per fomentar uns valors que ens haurien d'acompanyar tots els dies de l'any
Pel món occidental, el Nadal commemora el naixement de Jesucrist. Una bona part de la societat segueix les celebracions d'aquestes Festes impregnant-les del sentit cristià que dóna resposta a la seva Fe. En canvi, altres famílies celebren el Nadal sense dotar-lo d'aquest sentit religiós, però sí conservant el referent cristià innegable i l'esperit de pertinença cultural que suposa. I així és com els pessebres, les nadales, les tradicions i les cavalcades s'estenen pels carrers i les llars impregnant l'ambient d'un esperit nadalenc que forma part de les nostres arrels culturals i que no està de més fomentar, per tots els valors que proposa: la bondat, la solidaritat i l'harmonia... Valors que ens convindria potenciar i mantenir amb les criatures i amb totes les persones que ens envolten al llarg de tot l'any, siguin creients o no.
I ho tenim fàcil. Perquè a la immensa majoria de nens els encanta el Nadal. Pels més petits té un punt màgic que els atrapa i que als adults ens agrada fomentar, i pels més grandets sempre suposa un punt d'emoció innegable. Per a ells, el Nadal és una època esperada que els suposa un temps de desconnexió escolar, unes relacions familiars més intenses del que és habitual i unes celebracions que en general els proporcionen regals i moments de diversió i distensió.
I ara que l'esperit nadalenc s'estén en el nostre entorn en forma de tions, nadales, concerts, pessebres, guarniments i Pastorets, també és bo que reflexionem amb els més grans sobre allò que realment és essencial.
Així doncs, podem aprofitar alguns dels tòpics nadalencs que apareixen en anuncis, sèries de televisió i curtmetratges perquè encara que pretenguin entendrir-nos i sovint vulguin fomentar la llàgrima fàcil, també potencien aquests valors que mai està de més recordar:
- Que la salut és indispensable. Perquè sense la salut res és possible i cal valorar-la i cuidar-la com es mereix.
- Que una família ben avinguda és un puntal fonamental que no tothom té la sort de tenir. Per tant, si la tenim, és bo gaudir-la.
- Que compartir és una manera molt lloable de fer sentir bé als altres i de retruc, sentir-nos millor nosaltres.
- Que hem de donar importància al que realment és important i procurar no disgustar-nos i enrabiar-nos per qüestions insignificants.
- Que el consumisme compulsiu d'aquestes dates no ens aporta res i que un dels millors regals que podem fer a algú, és el nostre temps.
- Que la generositat mai està de més. I que participar en campanyes solidàries de menjar, joguines i articles de primera necessitat suposa un esforç molt petit que pot resultar d'una utilitat molt gran.
Per tot plegat, és bon un moment per demanar-los col·laboració i convidar-los a participar en campanyes solidàries del barri, de l'escola o del seu entorn més proper: que ens ajudin a guarnir la casa, a comprar o preparar regals pels més petits.
I sense ànim d'amargar-los la vida, també és un bon moment per parlar amb ells de la cara B del Nadal, la que no es veu: la dels refugiats, la dels sense sostre, la de les persones amb pocs recursos o que passen per adversitats i no poden gaudir de les festes com probablement ells gaudiran. Perquè conscienciar també és educar. I perquè mai està de més recordar que hi ha voluntaris, ONG i campanyes que ajuden a fer més fàcil la vida de la gent.
De nosaltres depèn que entenguin que la realitat és polièdrica. En definitiva que independentment de les nostres creences és responsabilitat nostra fomentar entre els nens i adolescents la seva vessant més solidària i responsable.
I sense cap mena de dubte, el Nadal és un moment immillorable per fomentar uns valors que ens haurien d'acompanyar a tots durant la resta de dies de l'any.