Tortell de Reis

Tortell de Reis

Una proposta de Nuni de Cuinetes

A tocar d'un dels dies més esperats de l'any hem pensat que fer el vostre propi tortell de reis era una gran idea i un bon repte alhora. És una recepta que porta feina però que val molt la pena posar-s'hi. Ja veureu com deixareu a tots els comensals bocabadats!

Diu la tradició que aquell qui troba la figureta dins el seu tros de tortell és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. O sigui que aneu pensant quin "preu" tindrà el vostre tortell. Jo em decantaria per demanar 4 abraçades i 2 petons, o anar al cine plegats, o d'excursió al bosc… hi ha moltes maneres de fer pagar el nostre tortell!

La recepta d'avui és d'una col·lecció molt xula de llibres de cuina per a nens que ha escrit l'Ada Parellada amb la revista Cuina. Jo de vosaltres els posaria a la carta dels reis perquè us encantaran!

tortell de reis

Som-hi, a fer el tortell que tenim feina!

INGREDIENTS:

  • 500 g de farina de força (serveix per fer masses que han de llevar, és a dir, passar un temps en repòs per esponjar-se, com el pa, el tortell o el brioix).
  • 200 g de llet
  • 100 g de sucre
  • 1 ou
  • 60 g de llevat premsat
  • 120 g de mantega
  • 1' g de sal
  • Oli d'oliva
  • 100 g de pinyons

ELABORACIÓ:

  1. Posem en un bol la farina, la sal, el sucre, el llevat (esmicolat), l'ou i la llet. Ho barregem amb les mans durant 10 minuts amb força.
  2. Hi incorporem la mantega freda a dauets. Ho continuem pastant fins tenir una massa llisa. La massa s'enganxa molt, però després d'una bona estona es va fent més dòcil. No ens hem de desesperar. És la manera que ens quedi un tortell molt tendre i suau.
  3. El deixem reposar 15 minuts.
  4. Emboliquem la figura del rei i la fava amb plàstic film.
  5. Emboliquem una tassa ampla o un motlle rodó amb paper de forn, i l'untem amb oli d'oliva.
  6. Estirem la massa fent un rul·lo. Hi posem la figura i la fava i fem la forma de tortell.
  7. Posem el tortell, amb la tassa o motlle al centre, sobre una safata de forn protegida amb paper de forn (també se'n diu sulfuritzat i el venen a tots els súpers).
  8. El deixem fermentar 1 hora a uns 30ºC. És ideal que fermenti tapat amb un drap, però hem de procurar que el drap no toqui la massa perquè s'hi enganxaria.
  9. Acabada la fermentació, amb molta cura, el pintem amb ou batut i hi posem pinyons crus per sobre (o cireres confitades, ametlla llescada...).
  10. Coem el tortell 15 minuts a 200ºC, el traiem amb l'ajuda d'un adult, i ja el tindrem a punt.

Un cop acabat podeu farcir-lo de nata, crema o trufa, per encara fer-lo més deliciós! Bon profit i bons Reis!