Menjar saludable per als nostres fills
Per créixer, desenvolupar-se correctament i tenir una bona salut és essencial una bona alimentació. En els últims anys ens hem anat allunyant del menjar casolà, tradicional i natural i l'hem canviat per productes processats.
Actualment els nens tenen reaccions extremes, tant a nivell físic com a nivell mental i emocional, degut a la quantitat d'aliments que ingereixen sense nutrients, amb un elevat contingut en colesterol, greixos saturats, estimulants i sucres ràpids refinats.
Els primers 7 anys de vida són els més importants, per això, en aquesta etapa, necessitem alimentar els nens de la manera més saludable i equilibrada per procurar-los una bona qualitat de vida.
Un nen està sa quan augmenta de pes de forma regular, dorm bé, té gana, digereix i elimina amb normalitat, té energia, és creatiu, quan té ganes de viure i de jugar. Per aconseguir que els nostres fills mengin bé i creixin sans aconsellem:
- Cuinar a diari amb aliments frescos i una gran varietat de verdures, si és possible, biològiques, locals i de l'estació. Les verdures són essencials per a ells, ja que aporten una gran varietat de nutrients.
- Cuinar de forma senzilla, sense barreges.
- Oferir varietat en el menjar: diferents colors, gustos i textures (cruixent, tou, humit).
- És important deixar que el nens segueixin la seva pròpia intuïció, per això recomanem deixar tot el menjar a la taula i que ells puguin escollir. D'aquesta manera aprendrem a observar què és el que necessiten en cada moment.
- Si està prenent aliments com carns, embotits, greixos saturats necessitarà compensar-ho amb dolços extrems com el sucre, gelats, pastissos, xocolata. L'alimentació basada en aquests productes i amb falta de verdures afectarà la seva conducta, així com l'estat d'ànim i la vitalitat. Per tant, cal evitar que mengin aliments extrems.
- Hem de donar-los una alimentació natural, tenint en compte les necessitats del cos, basades en hidrats, cereals integrals, proteïna (vegetal, peix, ous i alguna proteïna de carn sense abusar), varietat de verdures fresques i d'estació, minerals en forma d'algues (verdures de mar), llavors i fruits secs, productes fermentats, fruita de temporada i endolcidors naturals.
Aquestes són algunes de les recomanacions per aquest primer article. I afegir que si veniu d'una dieta convencional i voleu començar a fer canvis, aquests han de ser molt lents, amb molta paciència i amor.
Iniciem nova col·laboració mensual amb Thaïs Loverdos naturòpata i especialista en nutrició energètica, que de forma periòdica ens parlarà sobre alimentació natural i saludable pels nostres fills. També ens donarà consells pràctics per millorar l'alimentació de tota la família.
Article escrit per Thaïs Loverdos