Entrevista a la Gemma Puig

Els nostres periodistes entrevisten a la meteoròloga de TV3 Gemma Puig.

Entrevista a la Gemma Puig- Pares i Nens

Aquesta vegada, els nostres periodistes han estat els nens i nenes de quart de primària de l'escola Pins de Sant Cugat del Vallès, la classe dels "Avions" i la classe dels "Vaixells". Han estat fent una gran feina juntament amb els seves professores, i per tant, han donat també força feina a la Gemma, amb aquesta completa i força llarga entrevista superinteressant i xulíssima!!

L'hem dividit en diferents temes, esperem que us agradi molt i que apreneu moltíssim d'aquesta professió que té la Gemma, comencem?

ELS INICIS...

- En què consisteix el teu treball? Què és el que més t'agrada?

Primer de tot, em llevo ben d'hora ben d'hora. Quan arribo a la feina el més important és saber quin temps està fent, actualment tenim moltes eines, estacions meteorològiques, imatge del meteosat, radar i càmeres en directe i llavors miro quin temps farà avui i els propers dies. Un cop fet això preparo els mapes que sortiran per la tele, canvi de roba, perruqueria, maquillatge i som-hi !

Aquesta feina és divertida i canviant, amb el pas de les hores el temps va canviant i per tant, cal anar actualitzant la informació, i cada dia fa un temps diferent, no ens avorrim gens!

El que més m'agrada són els dies de nevades, la neu és un fenòmen meteorològic que si no provoca molts problemes, agrada a tothom, a grans i petits. M'agrada l'hivern i veure les poblacions emblanquinades o amb un bon pam de neu, sempre és espectacular.

- De petita ja volies ser meteoròloga? Per què t'hi vas voler dedicar?

La veritat és que no és una vocació des de petita. De joveneta m'agradava molt l'astronomia, mirar cap amunt ja m'agradava llavors. Em vaig quedar més avall a l'atmosfera, dedicant-me a la meteorologia, però mirar el cel sempre m'ha agradat diu moltes coses.

- Com has fet per ser-ho? Quina és la carrera que s'ha de fer per fer-se dona del temps?

Vaig estudiar ciències físiques i vaig fer unes pràctiques de meteorologia a una empresa adjunta a TV3, i ja em vaig quedar a treballar-hi, i així vaig acabar treballant com a meteoròloga a TV3.

Per ser home o dona del temps, pots estudiar física o geografia, i en l'actualitat també hi ha un màster de meteorologia.

LA FEINA DE METEORÒLOGA...

- Com fas per saber el temps que farà? Com pots saber si farà sol o núvol o a quina velocitat anirà el vent?

En l'actualitat internet ens permet tenir moltes eines per saber quin temps fa i també quin temps farà. Existeixen molts models meteorològics més o menys precisos d'abast mundial, europeu o molt més local. Tot i això, el més complicat sempre és saber el temps concret en un lloc i hora concret. Catalunya es un país complicat, en pocs quilòmetres passem dels Pirineus al mar i aquesta varietat encara la fa més atractiva meteorològicament parlant.

- Amb quants dies d'antelació podeu saber quin temps farà? Us podeu equivocar? Què passa quan t'equivoques en el temps que farà?

Podem saber el temps que farà a molts dies vista, 15 dies o més. L'únic que la fiabilitat d'aquest pronòstic és més baixa. Podem saber el temps de 4 o 5 dies amb força encert... ara sempre ens podem equivocar! El temps no és una ciència exacte hi ha molts factors que el poden fer canviar.

Tothom es pot equivocar, quan ens equivoquem per bé, és a dir, que diem que plourà i farà sol, la gent no es queixa gaire, sempre és pitjor si diem que fa sol i plou. També és veritat que la majoria només es recorda de nosaltres quan ens equivoquem i no quan encertem!

- En quina època de l'any és més difícil encertar el pronòstic del temps?

Potser a l'estiu, les tempestes d'estiu són complicades. És fàcil saber que n'hi haurà, el complicat sempre és on exactament i a quina hora.

- Com arriba la informació dels satèl·lits a la terra?

Rebem aquestes imatges a través d'unes antenes, els satèl·lits meteorològics estan dissenyats per observar la Terra des de fora. Situats a 35.800 km d'altitud. Es mou juntament amb la Terra així que sempre fa les fotografies de la mateixa àrea.

- Quan temps necessites per preparar la predicció del temps d'un dia? Treballes en equip amb altres companys?

A primera hora dedico temps a preparar i mirar el temps que fa i que farà avui, i també quin temps farà els 5 propers dies perquè són els dies que ens apareixen en el mapa que surt a la tele. Sí que treballem amb equip segons el torn que fem, i també anem coincidint al migdia. Igualment els que treballen el cap de setmana venen algun dia entre setmana i com no podria ser d'altra manera, tenim un grup de whatsapp per parlar del temps.

- El mapa que surt a la tele és de veritat? Com el veus tu?

Al 3/24 i als telenotícies no veiem directament el mapa veiem una paret verda o blava , s'anomena croma, i tenim uns monitors als laterals per poder-nos guiar i no parlar de Vielha i senyalar Barcelona! Al principi és més complicat però mica en mica t'hi vas acostumant.

En canvi, als Matins, sí que veig el mapa són tot de pantalles juntes i es veu igual que es veu a casa.

- Com t'ho fas per aprendre tots els països i els símbols? T'ho has de memoritzar tot o tens una pantalla que t'ho diu?

No, nosaltres els meteoròlegs no ho tenim escrit enlloc ni tampoc ho memoritzem. Ens fem els mapes de previsió i llavors el que fem és explicar a la gent de casa quin temps farà així que es tracta d'explicar més que de memoritzar res.

El que memoritzem a vegades són dades que no tenim al mapa, aquella temperatura màxima, la pluja que ha caigut o el cop de vent més fort.

SOBRE L'EXPERIÈNCIA PERSONAL ...

- Com et sents davant de les càmeres? Et poses nerviosa?

Nervis sempre n'hi ha i crec que una mica esta bé tenir-ne, està en tensió una mica és positiu. Al principi et poses més nerviosa per por d'equivocar-te i com estàs en directe doncs no pots tornar a començar però amb els temps això va passant.

També és veritat que parles a una càmera que és un robot o a companys de feina que veus cada dia, no estàs pensant amb la gent que et mira des de casa i així estàs més tranquil·la.

- T'has equivocat alguna vegada? Alguna vegada t'ha passat que t'has quedat en blanc i no sabies què dir?

I tant! M'he equivocat moltes vegades, però no passa res perquè pots rectificar perquè tothom es pot equivocar. En blanc no m'he quedat mai... espero que ara no em passi.

- Quina és l'anècdota més graciosa que t'ha passat a la tele?

Algunes coses m'han passat, al 3/24 algun cop ha passat que estàs parlant i com les càmeres són robots i per un descuit es mouen, tu vas parlant i la càmera ja no t'està enfocant. També un dia mentre jo feia el temps, en comptes del mapa va sortir la presentadora maquillant-se.

SOBRE EL QUE ENS PREOCUPA...

- Què opines sobre el canvi climàtic? Com afectaria a Sant Cugat?

Fa uns anys quan jo estudiava el canvi climàtic es qüestionava, ara és una evidència, per tant, ara la nostra tasca és adaptar-nos al canvi i mitigar-lo tant com estigui a les nostres mans.

A Sant Cugat i a la majoria de poblacions de Catalunya ens afectarà amb temperatures més altes, amb menys pluja o millor dit amb pluja més mal repartida i per tant, menys aprofitable. Tot de canvis, als que ens haurem d'adaptar.

- Què podem fer per evitar-lo o prevenir-lo?

Doncs primer de tot el que hem de fer és pensar que el Canvi Climàtic no ens queda lluny sinó que des de casa hi podem fer molt. Ser més sostenibles i més eficients energèticament parlant. Reciclar, tancar llums innecessàries, controlar l'aigua que gastem, anar a peu o amb bicicleta... la veritat és que crec que vosaltres els nens i nenes que ja heu nascut i aneu creixent amb aquesta realitat aconseguireu adaptar-vos millor al canvi climàtic i parar o mitigar els seus efectes.

Moltes gràcies per aquesta entrevista a tots els nens i nenes de quart de primària del Pins del Vallès, i a la Gemma per explicar-nos totes aquestes coses tant interessants, fins la propera amics!